کتاب قرآن و اسرار آفرینش؛ در سرزمین تبوک

این کتاب یکی از آثار و تألیفات آیت الله جعفر سبحانی تبریزی است. این کتاب شامل تفسیر دو سوره قرآن است که در دو بخش مجزا و با عنوانی متفاوت نگارش یافته است:

قرآن اسرار آفرینش (تفسیر سوره رعد): این بخش که به صورت تفسیری نارسا برای سوره رعد نگاشته شده و این سوره علاوه بر اسرار آفرینش در موضوعات گوناگونی بحث و گفتگو نموده است، اما از آنجا که در آغاز این سوره از اسرار آفرینش به طرز بدیعی سخن به میان آمده؛ به طوری که در هیچ سوره ای این اندازه عنایت به بیان اسرار خلقت دیده نمی شود، نام این بخش با الهام از نخستین فصول کتاب، قرآن و اسرار آفرینش انتخاب شده است. این کتاب قبلا به صورت سلسله مقالاتی در مجله مکتب اسلام در بخش تفسیر چاپ شده است و اکنون به صورت کتاب و به نحو کامل تری به خوانندگان تقدیم شده است. مقدمه این بخش توسط مؤلف محترم در سال 1354 نوشته شده است.

در سرزمین تبوک (تفسیر سوره توبه): جوانان علاقه مند به انقلاب اسلامی با قرائت تفسیر سوره توبه که به زبان فارسی و روان نگارش یافته است با حقایقی آشنا می شوند که نمونه های آن را در کشور خویش مشاهده می کنند و سرانجام حقیقتی مکشوف می شود و آن است که: اصول نفاق در دیروز و امروز یکسان است. مقدمه این بخش توسط مؤلف محترم در سال 1379 نوشته شده است.

زندگینامه (آیت اله جعفر سبحانی تبریزی)
حضرت آیت الله جعفر سبحانی تبریزی در 28 شوال المکرم 1347 هـ.ق (20 فروردین 1308 ش) در تبریز در خانواده علم و تقوا و فضیلت دیده به جهان گشود. آیت الله حاج شیخ جعفر سبحانی پس از فراغت از تحصیلات ابتدایی در مکتبخانه مرحوم میرزا محمود فاضل به فراگیری متون ادب پارسی پرداخت و کتابهای گلستان و بوستان و تاریخ معجم و نصاب الصبیان و ابواب الجنان و... را فرا گرفت. در 14 سالگی رهسپار مدرسه علمیه طالبیه تبریز گردید. از اساتید ایشان می توان به آیت الله روح الله خمینی و حاج شیخ حسن نحوی و میرزا محمدعلی مدرس خیابانی صاحب ریحانة الادب و استاد علامه طباطبایی و... اشاره کرد. ایشان یکی از مدرسان دارالتبلیغ اسلامی قم به شمار می روند که در زمینه تاریخ ملل و کلام اسلامی تحقیق می کنند و همچنین وی مؤسس مرکز مطالعات کلام اسلامی (مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام صادق (ع)) در قم (1359) است و یکی از اساتید برجسته حوزه علمیه قم است که در علم کلام سرآمد حوزه است. ایشان پس از درگذشت آیت الله شیخ جواد تبریزی و با استظهار به درخواست گروهی از مردم آذربایجان به صحنه مرجعیت وارد شد. از دیگر فعالیت های علمی و فرهنگی ایشان می توان به: تأسیس و نگارش دانشنامه کلام اسلامی، تأسیس مجله و مرکز تخصصی کلام اسلامی، تألیف کتب درسی دانشگاهی و حوزوی و عضویت در هیأت امنای دایرة المعارف اسلامی و.... اشاره کرد و از جمله آثار ایشان، الکتب الکلامیه و معجم المتکلمین، موسوعه طبقات الفقها، معجم التراث و الموسوعه الرجالیه، فروغ ابدیت، سیمای فرزانگان، آئین وهابیت و...

ساختار بندی کتاب:
مباحثی که در هر بخش مطرح گردیده است به شرح زیر می باشد:
قرآن و اسرار آفرینش (تفسیر سوره رعد):
1- خصوصیات سوره رعد- هدف و مزایای سوره رعد
2- پژوهشی در مورد حروف مقطعه قرآن
3- نکات پنج گانه: 1. قرآن و جاذبه عمومی 2. استیلا بر عرش قدرت 3. قرآن و تسخیر خورشید و ماه 4. حرکات عمومی کرات آسمانی 5. تدبیر جهان خلقت با خداست
4- چگونگی علم خداوند به موجودات
5- پاسدارانی که از ما مراقبت می کنند
6- چرا پرستش مخصوص خداست؟
7- نشانه های حق و باطل
8- نشانه های صاحبان خرد
9- قرآن عالی ترین جلوه گاه معارف عقلی
10- امکان تغییر سرنوشت
11- گواهان رسالت پیامبر اسلام و...
در سرزمین تبوک (تفسیر سوره توبه):
1- خصوصیات سوره توبه
2- برائت از مشرکان
3- راه دعوت اسلام
4- دلایل بر داشتن امان
5- تحریک احساسات دینی
6- تحریف قوانین اسلامی
7- جهاد جانفرسا
8- سال و ماه اسلامی
9- پاداش مجاهدان
10- تشکیل دولت اسلامی و مبارزه با اهل کتاب
11- پیشوایان منحرف یهود و نصارا
12- نشانه های منافقین و مؤمن و...
این کتاب در سال 1384 توسط موسسه امام صادق (ع) در قم چاپ و منتشر شده است.


منابع :

  1. جعفر سبحانی - قرآن و اسرار آفرینش؛ در سرزمین تبوک

  2. بهاء الدین خرمشاهی- دانشنامه قرآن- صفحه 711

https://tahoor.com/_me/Article/PrintView/29578