کتاب مفاتیح الغیب؛ راهی به جهان غیب در روش استخاره

این کتاب یکی از آثار و تألیفات علامه ملا محمدباقر مجلسی است که به زبان فارسی نوشته شده است. مؤلف در این کتاب با نقل روایات و احادیث مختلف از معصومین (ع) شیوه های مختلف استخاره را به علاقه مندان می آموزد و با مطالعه کتاب و غور در احادیث فراوان و ادعیه پر مغز آن، مسئله روشن تر خواهد شد، به علاوه به احادیث فراوانی که درباره ی استخاره در این کتاب به وسیله مؤلف عالی قدر از کتب و مراجع مختلف نقل گردیده، اذکار و دعاهای ارزنده ای از قول معصومین آورده شده که از مفاهیم و معانی بلند و با ارزشی برخوردار هستند. خواندن و تکرار این دعاها در تزکیه نفس و نزدیکی به خداوند برای مؤمنین و عاشقان قرب خداوندی بسیار سودبخش می باشند.

معرفی اجمالی نویسنده:
علامه ملا محمدباقر مجلسی در دارالسلطنه اصفهان متولد شد. تولد ایشان در خانواده ی علم و فضیلت و در عصر مرجعیت میرداماد فقیه و فیلسوف نامی اتفاق افتاد. علامه مجلسی در اواسط نیمه دوم سده ی یازدهم هجری و ده سال اول سده ی دوازدهم مشهورترین دانشمند فقیه و محدث نامی شیعه امامی، و شیخ الاسلام اصفهان و سرآمد علمای آن شهر عالم پرور بوده است. علامه سومین پسر ملا محمدتقی مجلسی است که او نیز از مفاخر علمای شیعه است و در اواخر حکومت صفویه با پشت کار فوق العاده و حوصله پر توانش توفیق یافت، از راه تألیف و تصنیف کتابها و تدریس علوم و فنون اسلامی و تعلیم و تربیت شاگردان بسیار و اداره امور دینی شیعیان عصر خویش، آن چنان خدمت مثبت و سازنده ای به مردم مسلمان و شیعه ایران کند که هیچ مرجع روحانی دیگری چنین توفیقی نیافته است. بیشتر تحصیلات او در علوم دینی در خدمت پدر بزرگوارش بود و از دیگر استادان او می توان به ملا محمدصالح مازندرانی که شوهر خواهرش بود، ملا حسنعلی شوشتری، میرزا رفیع الدین طباطبائی نائینی، شیخ عبدالله بن شیخ جابر عاملی، ملا محسن فیض کاشانی، سید میرزای جزائری و ... اشاره کرد و از شاگردان علامه مجلسی می توان به سید نعمت الله جزایریمیر محمدصلح خاتون آبادیحاج محمد اردبیلمیر محمدحسین خاتون آبادیملا محمد مجلسی (پسرعموی علامه) و ... اشاره کرد. علامه مجلسی دو همسر داشته است که از همسر اول صاحب یک پسر و دو دختر شد و از همسر دوم خود صاحب یک پسر و یک دختر شد. گفته شده که علامه همسر سومی هم داشته که از آن صاحب دو پسر و دو دختر شد. علامه در شب بیست و هفتم ماه مبارک رمضان سال 1110 هـ.ق در اصفهان شهر خود به جهان باقی شتافت. ایشان را در کنار مسجد جامع، پایگاهش و نزدیک خانه اش، جنب پدر علامه اش ملا محمدتقی مجلسی مدفون کردند. آرامگاه او در کنار مسجد جامع اصفهان واقع است.

ساختار بندی کتاب:
این کتاب شامل عناوین زیر می باشد:
مقدمه - استخاره و عصر ارتباطات - بررسی اجمالی سنت استخاره - نگاهی کوتاه به زندگی علامه مجلسی - سر آغاز - خاتمه در بیان فضیلت استخاره - انواع استخاره
1. مفتاح اول: در بیان استخاره مطلقه
2. مفتاح دوم: در بیان نوع دوم استخاره
3. مفتاح سوم: مشورت با مؤمنین
4.مفتاح چهارم: استخاره به قرآن مجید
5. مفتاح پنجم: در استخاره به تسبیح
6. مفتاح ششم: استخاره به رقاع
7. مفتاح هفتم: در بیان استخاره به رقاع بر خلاف طریق مشهود
8. مفتاح هشتم: در بیان استخاره به نبادق
خاتمه در بیان امور نادره


منابع :

  1. محمدباقر مجلسی- مفاتیح الغیب راهی به جهان غیب در روش استخاره

https://tahoor.com/_me/Article/PrintView/29934