ارسطو

English فارسی 12321 نمایش |

ارسطو (فیلسوف یونانی مشهور) ملقب به "معلم اول" پایه گذار فلسفه مشاء و شاگرد افلاطون! در سال 384 قبل از میلاد مسیح در شهر "استاگیرا" شهری کوچک در شمال یونان به دنیا آمد. پدرش "نیکوماخوس" پزشک و دوست پادشاه مقدونی بود و مادرش "ناسیتیس" نام داشت که این پدر و مادر، هر دو در زمان کودکی ارسطو از دنیا رفتند و او تحت سرپرستی یکی از خویشاوندانش درآمد که بعدها، پسر او را به فرزندی قبول کرد. ارسطو در سن 17 سالگی به «آتن» رفت و عضو آکادمی افلاطون شد و حدود 20 سالگی یعنی تا هنگام مرگ استادش افلاطون آنجا ماند. او بزرگترین و مبرزترین شاگرد افلاطون بود. زمانی که 41 سال داشت، یعنی در سال 343 قبل از میلاد، فیلیپ مقدونی او را دعوت کرد تا تعلیم و تربیت فرزندش "اسکندر" را که آن زمان 13 ساله بود، بر عهده بگیرد، ارسطو هم این پیشنهاد را قبول کرد و به تربیت او پرداخت. بعد از چند سال، یعنی سال 336 قبل از میلاد، اسکندر پادشاه و عازم فتوحات شد. در این موقع، ارسطو مقدونیه را ترک کرد و به آتن برگشت و یکسال بعد، مدرسه مشهور خود را در کنار معبد «آپولون لوکی» تأسیس کرد و از این رو به "لوکیون" معروف شد.
این آکادمی مجهز به کتابخانه بود و دروس در آن بطور منظم تدریس می شد و متفکران و محققان در آن به مطالعات خود می پرداختند! و چون ارسطو به هنگام تدریس و بحث و گفتگو با شاگردان خود در آن باغ راه می رفت، فلسفه او به فلسفه مشاء مشهور شد. پس از مرگ اسکندر، سال 323 ق م حزب مخالف مقدونیه نیرومند شد و ارسطو به خاطر ارتباطی که با اسکندر مقدونی داشت، مورد خشم مردم آتن قرار گرفت. ریاست مدرسه را به دوستش "تئوفراستوس" واگذاشت و خود به «خالکیس» زادگاه مادریش رفت و در آنجا در سال 322 قبل از میلاد، در سن 62 سالگی از دنیا رفت.
ارسطو از بزرگترین فلاسفه جهان است که درباره تمام مسائل مهم و موضوعات اصلی فکری و فلسفی، نظریات گسترده و بی مانندی ارائه کرده است. از فیزیک و منطق گرفته تا اخلاق و سیاست و نجوم و... نظریات او مخصوصا مابعدالطبیعه و منطقش در سراسر قرون وسطی، حاکم بر مکاتب فکری اروپا و کلیساها بود و پس از آن نیز افکارش، زمینه ای برای ظهور رنسانس علمی و فرهنگی شد. در فلسفه اسلامی نقش او بیش از دیگر فلاسفه یونان است و بسیاری از فلاسفه اسلامی مانند فارابی و ابن سینا به مکتب مشاء تعلق دارند.

آثار ارسطویی:
آثار او را به سه دسته تقسیم کرده اند. دسته اول: محاوراتی که در زمان حیات خود انتشار داده است. دسته دوم، مجموعه یادداشت هایی که آنها را برای تدوین کتب علمی خود تهیه کرده است. دسته سوم، کتب علمی او. از این سه دسته، دسته اول و دوم، از میان رفته و دسته سوم باقی است. از جمله مهمترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- متافیزیک
2- ارغنون (در منطق) درباره نفس
3- اخلاق نیکوماخوس
4- سیاست

منـابـع

حنا فاخوری- تاریخ فلسفه در جهان اسلام- صفحه 62-60

مترجم مهدی قوام صفوی- ارسطو (دیویدراس)- صفحه 19-22

کلیــد واژه هــا

0 نظر ارسال چاپ پرسش در مورد این مطلب افزودن به علاقه مندی ها

0 نظر ارسال چاپ پرسش در مورد این مطلب افزودن به علاقه مندی ها