وظایف پیامبر اکرم(ص) برای هدایت مردم

فارسی 1627 نمایش |

پیامبر گرامی در حال حیات خود به وظائف زیر قیام می کرد، و خلاء هایی به وسیله وجود او پر می شد، این وظایف عبارتند از: 

1- بیان احکام حوادث نوظهور.

2- تفسیر مقاصد و اهداف آیات قرآن.

3- پاسخ گویی به شبهات و اشکالات.

4- صیانت و حفاظت آئین اسلام از هر نوع تحریف

این ها وظایفی بود که پیامبر گرامی در عصر خویش به آنها قیام می نمود و خلاء های موجود از این طریق را مسدود می ساخت. اینک ما به توضیح اجمالی این وظایف به ترتیب می پردازیم:

الف- او بیانگر حکم هر نوع حادثه نوظهوری بود که رخ می داد و این نیاز پس از پیامبر  گرامی نیز ادامه داشته و امت اسلامی شدیدا به شخصیتی که مبین احکام حوادث نوظهوری باشد، که هرگز در میان پیامبر گرامی رخ نداده، و سابقه ای نداشته است، نیازمند بودند و در بسیاری از مسائل درمانده، و دست به دامن این و آن می شدند، و سرانجام با یک رشته دلائل ظنی و پنداری، خود را قانع کرده و به اصطلاح سر و ته قضیه را بند می آوردند.

ب-  پیامبر گرامی در حال حیات خود به توضیح بخشی از آیات، و تشریح ابعاد قسمتی از آیات می پرداخت و این نیاز پس از رحلت پیامبر گرامی از بین نرفته و مسلمانان در تفسیر قسمتی از آیات دچار اختلاف و دو دستگی شدند، حتی در آیاتی مربوط به وضو، و حد سارق، فرائض، اختلاف نظر شدیدی پیدا کردند.

ج- رسول خدا  صلی الله علیه وآله وسلم به شبهات یهود و نصاری و دیگر ملل جهان که در مدینه می زیستند و یا به آنجا تردد می کردند،  پاسخ می گفت، و آیه مربوط به ابطال الوهیت عیسی (ع)، ( سوره آل عمران / آیه 59) و غیره  آن، گواه زنده بر این مطلب است و این نیاز، پس از رحلت رسول خدا صلی الله علیه وآله وسلم به قوت خود باقی بود و سیل شبهات از طریق احبار یهود و نصاری، و دیگر ملل جهان، بر سرزمین مدینه سرازیر بود، و تاریخ زندگی خلفاء و عجز و ناتوانی بسیاری از یاران پیامبر از حل شبهات اجانب و بیگانگان گواه روشنی بر بقاء چنین نیاز بود. حفظ و صیانت آئین اسلام از تحریف منحرفان و جعل و ضاعان مسأله ای است که نمی توان به سادگی از کنار آن گذشت. در زمان پیامبر، تحریف و جعل حدیث کم و بیش  وجود داشت و پس از در گذشت پیامبر، رواج بیشتری پیدا کرد. چیزی که هست هر نوع تحریف با مراجعه به پیامبر گرامی صلی الله علیه وآله وسلم خنثی می شد، ولی پس از درگذشت پیامبر، و نبودن یک پیشوای معصوم ( یا به تعبیر صحیح تر بر اثر عدم مراجعه به آن امام معصوم) که بتوان از طریق مراجعه به او صحیح را از غیرصحیح تفسیز داد، مشکل بزرگی را در جامعه بوجود آورد، و احادیث زیادی در زمینه های مختلف به احادیث پیامبر وارد گردید که چهره تاریخ حدیث را در صدر اسلام دگرگون ساخت. گذشته از این، مساله تحریف، اختصاص به موضوع  حدیث ندارد. پیدایش فرقه های گوناگون پس از رحلت پیامبر، که تاریخ ملل و نحل، شاهد گویای آن است، گواه روشن بر وجود تحریف در اصول و فروع است، تا آنجا که چیزی از رحلت پیامبر نگذشته بود، فرقه سازی و گروه بازی در فروع و اصول پی ریزی گردید و مسلمانان با هفتاد و دو ملت یا بیشتر منشعب شدند که تنها یکی از آنان برحق بوده و باقیمانده بر باطلند. این اشکالات و مشکلات با وجود ارزشمند پیامبر گرامی برطرف می شد، ولی پس از درگذشت وی این مشکلات باقی می ماند، مگر اینکه خلیفه و جانشین او، مانند خود او فیض بخش و کمال آفرین باشد و در غیر این صورت امت اسلامی از چنین فیضی محروم بوده و جانشین او نیز، جانشین واقعی نخواهد بود.

منـابـع

آیت الله جعفر سبحانی- مبانی حکومت اسلامی- از صفحه 158 تا 160

کلیــد واژه هــا

0 نظر ارسال چاپ پرسش در مورد این مطلب افزودن به علاقه مندی ها

0 نظر ارسال چاپ پرسش در مورد این مطلب افزودن به علاقه مندی ها