آغاز آشنایی چین با اسلام

در کتاب "اسلام، صراط مستقیم"، مقاله فرهنگ اسلامی در چین از آغاز نفوذ اسلام در چین و توسعه آن و دوره ضعف آن بحث می کند. نقش ایرانیان در تبلیغ و ترویج اسلام در چین از محتوای این مقاله کاملا مشهود می گردد.
راجع به آغاز ورود اسلام در چین تاریخچه ای از منابع چینی نقل می کند که منحصر به منابع چینی است و در منابع اسلامی از آن یاد نشده است. می گوید: تاریخ کهن دودمان "تانگ" اشاره می کند که به سال دوم سلطنت "یونگ وی" در حدود سال 31 هجری فرستاده ای از عربستان به دربار خاقان آمد و هدایایی با خود آورد این فرستاده گفت که دولت ایشان سی و یک سال قبل تأسیس یافته است...
خاقان پس از کسب اطلاعاتی چند از دین مقدس اسلام، آن را با تعالیم کنفوسیوس موافق می بیند و اسلام را تأیید و تصدیق می کند ولی مقرراتی مانند پنج مرتبه نماز یومیه و یک ماه روزه به طبع وی گران می آید و بدان نمی گرود ولی به سعد و همراهان وی اجازه تبلیغ دین اسلام را در چین می دهد و موافقت خود را با تأسیس اولین مسجد در شهر چانگان اعلام می دارد و بدین وسیله علاقه خود را به دین مقدس اسلام ابراز می نماید. بنای این مسجد واقعه مهمی در تاریخ اسلام به شمار می رود که هنوز هم پس از قرن ها تعمیر و تجدید بنا، به صورت آبرومندی در "سیان جدید" باقی می ماند. اگر این جریان واقعیت داشته باشد آغاز نفوذ اسلام در چین به وسیله خود اعراب مسلمان بوده است.


Sources :

  1. مرتضی مطهری- خدمات متقابل اسلام و ایران- صفحه 376-377

https://tahoor.com/en/Article/PrintView/23589