معرفی محمد بن عثمان سعید عمری، دومین نایب خاص امام زمان (ع)

دومین سفیر و نایب ویژه امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) «ابا جعفر، محمد بن عثمان بن سعید عمری اسدی» است که بعد از وفات پدرش (عثمان بن سعید عمری) به جای او نشست و به وکالت و نیابت خاص از «ناحیه مقدس» منصوب شد. «محمدبن عثمان» نیز همانند پدر، از بزرگان شیعه و از نظر تقوا، عدالت و موقعیت اجتماعی، مورد قبول و احترام خاص شیعیان و از یاران مورد اعتماد امام عسکری علیه السلام بود. امام عسکری علیه السلام در پاسخ «احمد بن اسحاق اشعری قمی» که پرسید به چه کسی مراجعه کند، فرمود: «عمری و پسرش هر دو امین و مورد اعتماد من هستند، آنچه به تو برسانند از جانب من می رسانند  و آنچه به تو بگویند از طرف من می گویند، سخنان آنان را بشنو و از آنان پیروی کن زیرا این دو تن مورد اعتماد و امین من هستند.»

* قرائن و دلایل سفارت محمد بن عثمان عمری

«محمد بن عثمان بن سعید عمری، افزون بر این که فردی با تقوا، مورد اعتماد، دارای پیشینه ای نیکو و پسندیده و خدمتگزار به خاندان عترت و طهارت علیهم السلام بود و در زمان پدر بزرگوارش در «نهاد وکالت»، حضوری فعال داشت، برای این که بتواند اعتماد بزرگان امامیه و وکلای سازمان مخفی وکالت را به سفارت خویش جلب نماید، قرائن و شواهدی به همراه داشت که در ذیل به برخی از آنها اشاره می شود:

1- از سویی از زمان امام عسکری علیه السلام، ستایش آن امام را درباره خود داشت، آن حضرت فرمود: «محمد بن عثمان مورد اعتماد من است».

2- از سوی دیگر امام عسکری علیه السلام، افزون بر وثاقت «محمد بن عثمان» به وکالت او از طرف فرزندش امام مهدی (عج) از پیش اشاره نموده بود ( اشهدوا  علی ان عثمان بن سعید العمری  وکیلی و ان ابنه محمدا وکیل ابنی مهدیکم.)

3- سفیر اول امام مهدی( عج) وصیت نمود و فرمود بعد از من پسرم «محمد» نایب ویژه ناحیه مقدسه است و شما به او رجوع کنید.

4- و دیگر این که سفیر اول وصیت می کند و بر طبق آن «محمد» غسل، کفن و دفن سفیر اول را به عهده می گیرد. این خود شاهد گویایی در نزد امامیه است که امام باید بدن امام را تجهیز نماید. پدرش به نیابت از امام مهدی( عج) تجهیز بدن مطهر امام عسکری علیه السلام را عهده دار شد، و خودش مسئولیت تجهیز جنازه پدر را برعهده گرفت.

5- و از همه مهمتر اینکه، سفیر دوم از ناحیه مقدسه توقیعاتی را در اختیار مردم قرار داد و این توقیعات با همان خط و خصوصیات گذشته بود. و کلا می توانستند از طریق این خط به صداقت ارتباط بین «محمد بن عثمان» با امام مهدی( عج) پی ببرند.

6- گاهی نیز ملاقات برخی از وکلا با امام مهدی( عج) را ترتیب داد و امام مهدی( عج) به آنان فرمود «محمد بن عثمان» سفیر من است.

«شیخ صدوق» در «کتاب الغیبة» بعد از بیان این امور می نویسد: این امور در نزد شیعه دلالت خوبی دارد که «محمد بن عثمان» بعد از پدرش به عنوان سفیر حضرت شناخته شود. همو با سندی معتبر گزارش می دهد که «عبدالله بن جعفر حمیری» می گوید: از «محمد بن عثمان- رضی الله عنه – پرسیدم آیا امام مهدی ( عج) را دیده ای؟ گفت: آخرین بار که حضرت را زیارت کردم در «مکه» نزد خانه خدا «کعبه» بود و می گفت: «اللهم انجزلی ما وعدتنی» و نیز «محمد بن عثمان»- رضی الله عنه- گفت: دیدم که آن حضرت در «مستجار» به پرده های «کعبه» چسبیده و می گوید: «اللهم انتقم لی من اعدائک».

«ابونصر، هبة الله» می گوید: «ابوجعفر، محمد بن عثمان» کتاب هایی در «فقه» تصنیف نمود، او همه مطالب آن را از امام عسکری و امام زمان علیهم السلام و پدرش «عثمان بن سعید» که او نیز از امام هادی و عسکری علیهم السلام اخذ کرده بود جمع آوری و تدوین نمود. این کتاب بر طبق وصیت «محمد»، به «حسین بن روح»، سومین سفیر امام  مهدی (عج)، تحویل داده شد و بعد از او به دست «ابوالحسن، علی بن محمد سمری» چهارمین سفیر امام مهدی (عج)، افتاد. «محمد بن عثمان» حدود چهل سال وکیل و نایب خاص امام مهدی (عج) بود. او توانست در زمان خود که ادعای دروغین نیابت شایع شده بود، مدعیان را مغلوب نماید و سرانجام بعد از آن همه فعالیت های خالصانه برای پیشبرد مکتب امامیه در آخر ماه جمادی الاولی در سال (305هـ) رحلت نمود. او به مدت 2 ماه قبل از مرگش با راهنمایی امام مهدی (عج)، زمان مرگ خود را یادآور شد. از این رو، برای خود قبری حفر کرد و در روز موعود چشم از دنیا فرو بست. بر طبق وصیت او و با دستور حضرت «حجت»، «ابوالقاسم، حسین بن روح نوبختی» به عنوان سومین وکیل و نایب خاص ناحیه مقدسه معرفی شد.


Sources :

  1. پورسید آقایی، جباری، عاشوری و حکیم- تاریخ عصر غیبت– از صفحه291تا293

https://tahoor.com/en/Article/PrintView/401843