جستجو

بحر بن کعب تمیمی

از سرسپردگان و عناصر خبیث لشگر عمر بن سعد در کربلا!
نامش را: ابحر بن کعب، ابجر بن کعب، بحر بن کعب بن عبیدالله [عبدالله] گفته اند. از قبیله «تیم بن ثعلبه بن عکابه» بود.
بسیاری از مقاتل، یکی از جنایات او را، شرکت در قتل حضرت عبدالله فرزند امام حسن مجتبی (ع) می دانند. آن زمانی که در روز عاشورا، اصحاب و یاران امام حسین (ع) به شهادت رسیدند و لشگر دشمن، آن حضرت را محاصره کرد، عبدالله که پسری نابالغ بود، (مورخین در مورد سن او اختلاف نظر دارند. برخی او را کودک و نابالغ و بعضی او را جوان گفته اند) از خیمه اش بیرون دوید و در میان لشگر دشمن خودش را کنار عمویش رساند.
حضرت زینب که نگران او شده بود دنبالش دوید تا از رفتنش جلوگیری کند و از آن سوی امام (ع) هم ندا داد که «خواهرم زینب! عبدالله را نگاهدار تا به میدان نیاید و هدف تیر و تیغ سپاه عمر سعد نشود.» ولی زینب (س)، نتوانست او را منصرف کند!! عبدالله گفت: «به خدا قسم از عمویم حسین (ع)، جدا نمی شوم.»
همین زمان بود که «بحر بن کعب» با شمشیر بر حسین (ع) حمله کرد و عبدالله دستش را سپر آن حضرت نمود و گفت: «ای فرزند زن ناپاک! آیا عمویم را می کشی؟»
بحر شمشیرش ا فرود آورد و دست آن نوجوان را قطع نمود، به طوری که به پوست آویزان ماند. عبدالله فریاد زد: «یا ابتاه، یا عماه؛ ای پدر، ای عمو.» امام حسین (ع) او را گرفت و به سینه اش چسباند و برایش دعا و به دشمنانش نفرین کرد.
لحظاتی بعد، او به دست ملعونی دیگر به نام (حرمله) به شهادت رسید. (بعضی مقاتل، قاتل او را خود بحربن کعب و برخی شخص دیگری گفته اند.)
جنایت دیگر او در روز عاشورا، بعد از شهادت سالار شهیدان حسین بن علی (ع) بود که با عده ای غارتگر به تمام لباس و اموال او هجوم بردند و این ملعون، سراویل (شلوار و جامه زیر) و لباس آن حضرت را از بدن مبارکش بیرون آورد و به سرقت برد و امام (ع) را برهنه کرد. در حالی که آن حضرت قبل از پوشیدن، آن لباس را پاره پاره کرده بود تا هیچکس به آن رغبت نکند. تمام مورخین گفته اند که بعد از این واقعه، هر دو دست بحر بن کعب، مبتلا به مرض شد، به طوری که در تابستان که گرمای هوا شدت می کرد، هر دو دست او مانند چوب خشک می شد و در زمستان که سرما زیاد می شد، از آنها آب و خون (خونابه) می ریخت تا زمانی که به هلاکت رسید.
به روایتی از «نفس المهموم»، پاهای او فلج شد و از حرکت افتاد و او زمین گیر شد. گویند که «بنی السراویل»، عده ای در شام (سوریه) هستند و از آن جهت به این نام مشهورند که اجدادشان، شلوار و لباس امام حسین (ع) را به غارت بردند. (لعنة الله علیه)

منابع

  • حاج شیخ عباس قمی- نفس‌المهموم
  • خلیلی- ترجمه کامل ابن اثیر
  • محمدبن جریر طبری- تاریخ طبری
  • حاج شیخ عباس قمی- منتهی‌الامال
  • محمد سماوی- ابصار العین
  • گروه حديث پژوهشكده باقرالعلوم- موسوعه الامام الحسین به نقل از: عمادالدین طبری، کامل بهائی، لهوف، ارشاد و بسیاری منابع دیگر

کلید واژه ها

بحر بن کعب تمیمی زندگینامه دشمن امام حسین (ع) واقعه کربلا

مطالب مرتبط

شمر ابن ذی الجوشن عمر ابن سعد یزید ابن حارث ابن رویم شیبانی شبث ابن ربعی عروة ابن قیس احمسی حصین ابن نمیر (حصین ابن تمیم) خولی بن یزید اصبحی

اطلاعات بیشتر

ابزار ها