جستجو

نفخ صور، موت نیست

قرآن کریم چرا در آیه 68 سوره زمر، موت را به لفظ موت نگفته و به لفظ صعق آورده است: («وَ نُفِخَ فِی الصُّورِ فَصَعِقَ مَن فِی السَّمَـ'وَ ' تِ وَ مَن فِی الاْرْضِ؛ و در صور دمیده میشود و همه زندگان آسمان ها و زمین هلاک و فانی می شوند»). چرا نگفت: «فَماتَ أو فَیَموتُ مَنْ فی السَّمَواتِ وَ مَنْ فی الاْرْضِ؛ همه زندگان آسمان ها و زمین می میرند»؟
برای آنکه موت، خروج روح است از بدن و موجوداتی که در عالم برزخ هستند بدن ندارند که روح از آن بدن خارج گردد، و لذا تعبیر به موت نکرده است. امّا فناء و هلاکت اختصاص به خروج روح از بدن ندارد، بلکه شامل این مورد و موارد دیگر که موجودات زنده ای هستند و بدن ندارند می شود. و بر همین اساس خداوند درباره افراد بهشتی می فرماید: «لاَ یَذُوقُونَ فِیهَا الْمَوْتَ إِلاَّ الْمَوْتَةَ الاْولَی؛ هیچگاه طعم مرگ را نمی چشند، مگر همان مرگ دفعه اول که بر آنان وارد شده است» (دخان/ 56) این مرگ همان مرگی است که در دنیا بدان ها رسیده است. با آنکه بهشتی ها نیز از برزخ به قیامت رهسپار میشوند، و در اینجا خلع و لبس صورت می گیرد بلکه فقط خلعی به وجود می آید؛ ولیکن این خلع تعبیر به موت نشده است، وگرنه باید بهشتی ها نیز دو موت داشته باشند. و علت آن است که نفس آنها در عالم برزخ گرفتار صورت نبوده و مقید و محبوس در آن نیست تا برای اخراج و رهایی آن نیازی به زحمت و نگرانی و فزع و ترس و تحمل آلام و لوازم این خلع شود؛ نفس آنها خود به خود از صورت خارج شده و به قیامت می روند؛ «یَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ یُرْزَقُونَ فِیهَا بِغَیْرِ حِسَابٍ؛ آنها داخل بهشت شده و در آنجا بی حساب روزی داده می شوند» (غافر/ 40)
اما غیر بهشتیان دو مرگ دارند و دو حیات: اول مرگ از دنیا و عالم طبع و ماده، و خلع بدن و لبس صورت و ورود در عالم برزخ. دوم: مرگ از عالم برزخ و صورت و خلع صورت و لبس معنای مجرد نفسی و ورود در عالم قیامت. اول، مرگ دنیوی است و زندگی برزخی؛ و دوم مرگ برزخی است و زندگی قیامتی. جهنمی ها در میان جهنم بدین ندا فریاد می آورند: «قَالُوا رَبَّنَآ أَمَتَّنَا اثْنَتَیْنِ وَ أَحْیَیْتَنَا اثْنَتَیْنِ فَاعْتَرَفْنَا بِذُنُوبِنَا فَهَلْ إِلَی ' خُرُوجٍ مِن سَبِیلٍ؛ بار پروردگار ما! دو مرتبه ما را میرانیدی و دو مرتبه ما را زنده کردی، و ما به گناهان خود اعتراف نمودیم، پس با وجود این جریان اینک برای ما راه خروجی از این آتش هست؟» (غافر/ 11) این دو مرگ و دو حیات، همان مرگ های دنیوی و برزخی و حیات های برزخی و قیامتی است. ولیکن چون در صور دمیده شود و هلاک تمام زندگان به مرحله اجرا در آید، نه تنها افراد زنده روی زمین که دارای بدن و ماده هستند می میرند -و درباره خصوص آنان تعبیر به موت اشکال ندارد- بلکه تمام موجودات زنده در عالم برزخ و فرشتگان مقرب و ارواح طیبه و سکان ملا أعلی از نفوس صدیقین و قِدیسین و مقدسین و مُخلِصین و نفوس شریفه عبادالله الصالحین، که یا اصلاً بدن ندارند و خلقت اولیه آنها مجرد از ماده است و یا بدن داشته و خلع نموده اند، مورد خطاب فناء و هلاک واقع میشوند و لذا تعبیر به موت نشده است بلکه به صعق که اختصاص به ذوی الابدان ندارد آمده است.

منابع

  • سید محمد حسینی تهرانی- معادشناسی جلد 4- صفحه 140-143

کلید واژه ها

قیامت انسان باورها در قرآن نفخ صور مرگ

مطالب مرتبط

استثنائات نفخ صور آری برخاستن از قبرها نیز چنین است چند دیدگاه در رابطه با حقیقت نفخ صور اوصاف قیامت (فزع) رخدادهای قیامت (نفخه صور) نامهای قیامت (روز خروج و تهدید) قدرت و اراده ی آفریننده ی شگفت انگیزیها

اطلاعات بیشتر

مراتب دمیده شدن در صور و ظهور قیامت معنای صور و نفخ صور در قرآن تعبیر قرآن از نفخ صور به ندای منادی

ابزار ها