جستجو

کلید تقسیم بهشت و دوزخ در دستان امام علی (ع)

و نیز شیخ صدوق در «معانی الاخبار» با سند متصل خود از حضرت امیرالمؤمنین (ع) روایت میکند که: «إن رسول الله صلی الله علیه و ءاله و سلم قال: یا علی! إن لک کنزا فی الجنة، و أنت ذو قرنیها، و لا تتبـع النظرة بالنظرة فی الصلوة؛ فإن لک الاولی و لیست لک ا لا خرة؛ حضرت رسول الله (ص) فرمودند: ای علی! برای تو گنجی است در بهشت، و تو ذوالقرنین بهشت هستی، و در حال نماز نظرت اگر به جائی افتاد آن نظر را دنبال مکن؛ چون نظر اول بخشوده شده است ولی حق نظر دیگر را نداری!».
صدوق (ره) در تفسیر و بیان این حدیث فرموده است: مراد از قول رسول خدا (ص) که فرموده است برای تو گنجی است در بهشت، کلیدهای نعمت های بهشت است؛ چون در متعارف سخن مردم گنج عبارت است از اندوخته ای از طلا و نقره، و مردم گنج را گرد می آورند از ترس فقر؛ و طلا و نقره خاصیتش مصرف نمودن در حال نیاز است و در بهشت نیازی نیست، فقر و فاقه ای نیست؛ چون بهشت از جمیع این معانی در سلامت است و از تمام آفات مصون است؛ «و فیها ما تشتهیه الانفس و تلذ الاعین؛ و در آنجا از هرچه نفوس اشتها کنند و چشمان لذت برند موجود است» (زخرف/71).
بنابراین، مراد از گنج بهشت همان کلید است و دلیل این مطلب آنکه امیرالمؤمنین (ع) «قسیم الجنة و النار» است؛ علی بن ابی طالب قسمت کننده بهشت و جهنم است؛ چون تقسیم بهشت و دوزخ بر مبنای ایمان و کفر است و رسول خدا (ص) فرموده است: «یا علی حبک إیمان و بغضک نفاق و کفر؛ ای علی محبت داشتن به تو ایمان است و عداوت با تو نفاق و کفر است». پس بنابر این اصل، امیرالمؤمنین (ع) قسمت کننده بهشت و آتش است.

منابع

  • مرتضی مطهری- آشنایی با قرآن 9- صفحه 121و 122

کلید واژه ها

بهشت حدیث پاداش الهی

مطالب مرتبط

کاشتن درختان بهشتی با ذکر و یاد خداوند توصیف پاره ای از نعمت های بهشتی در آیات قرآن طراوات و شادابی همیشگی زنان بهشتی گناه و طاعت عامل «وراثت» بهشت و دوزخ درهای بهشت از نظر آیات و روایات مراتب مختلف پیامبران و اولیای خدا در بهشت پهنه و وسعت بهشت و جهنم

اطلاعات بیشتر

روایات وارده در عظمت ارواح پیامبر و ائمه معصومین علیهم السلام

ابزار ها