کتاب ولایت فقیه (ولایت فقاهت و عدالت)

کتاب "ولایت فقیه؛ ولایت فقاهت و عدالت" یکی از آثار و تألیفات حضرت آیة الله عبدالله جوادی آملی است. این کتاب پاسخی است در خور و به هنگام به تقابلات فکری و رساندن اندیشه صحیح به ساحل صلاح، جامع نگری در مسائل اسلامی، امکان نظر و استنباط مباحث از منابع اصیل دینی، تیزبینی و ذکاوت خاص در طرح این گونه مسائل که ضمن تبیین صحیح و کامل و پاسخگویی به نظرات و شبهات مطروح و همچنین قرائتهای ناسازگار با منابع دینی و فرهنگ آن بتواند کارآیی و تأثیر عمده و اساسی آن در حیات فردی و جمعی جامعه را بنمایاند و در نهایت تئوریزه کردن و به تدوین رساندن مسائل اسلامی، از خصایص بارز و زنده حکیم فرزانه استاد جوادی آملی است.

معرفی اجمالی نویسنده:
آیة الله عبدالله جوادی آملی، فقیه و مفسر معاصر شیعه، در سال 1312 هـ.ش در شهر آمل به دنیا آمد. پدر و جد ایشان از مبلغین اسلام و ارادتمندان به آستان ولایت بوده اند. آیة الله جوادی آملی پس از به پایان رساندن دوره ابتدایی در سال 1325 وارد حوزه علمیه آمل شدند و تا سال 1329 در آن شهر به تحصیل علم پرداخت و پس از آن عازم حوزه علمیه مشهد شد، ولی چون طلاب آنجا نسبت به علمای بزرگ مشهد تکریمی نداشتند، آنجا را ترک گفته و وارد حوزه علمیه تهران شد. ایشان با ورود به مدرسه مروی به خواندن رسائل و مکاسب اشتغال یافتند و پس از آن به فراگیری کفایه الاصول و علوم عقلی و نقلی پرداختند و پس از 5 سال عازم حوزه علمیه قم شدند و تاکنون در آنجا حضور داشتند. یکی از خدمات فرهنگی ایشان تأسیس مؤسسه تحقیقاتی و نشر اسراء در سال 1372 است. ایشان در مجلس خبرگان قانون اساسی و مجلس خبرگان رهبری در دوره های اول و دوم عضویت داشتند و همچنین یکی از اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بوده اند و هم اکنون امامت نماز جمعه شهر مقدس قم را بر عهده دارند. از اساتید و دوستان ایشان می توان به آیة الله عزیرالله طبرسی، میرزامهدی محی الدین الهی قمشه ای، آیة الله بروجردی، امام خمینی (ره) و علامه سید محمدحسین طباطبایی و... اشاره کرد. ایشان آثار و تألیفات بسیاری دارند از جمله: تسنیم، تفسیر قرآن کریم، تفسیر موضوعی قرآن کریم، رحیق مختوم، اسرارالصلوة، صهبای حج، ولایت فقیه و...

ساختار بندی کتاب:
این کتاب شامل 7 فصل به شرح زیر است:
1- فصل اول: انسان، آزادی، عبودیت، قانون
2- فصل دوم: حکومت اسلامی و اهداف آن
3- فصل سوم: ضرورت ولایت فقیه
4- فصل چهارم: ولایت فقیه یا وکالت فقیه؟
5- فصل پنجم: وظایف و اختیارات ولی فقیه
6- فصل ششم: امام خمینی (ره)، ولایت فقیه، عزت مردم (شامل 4 بخش)
7- فصل هفتم: پرسش و پاسخ؛ نقد و جواب: در این فصل تلاش شده است که مهمترین و دقیق ترین و جدیدترین پرسشها و نقدها از منابع گوناگون جمع آوری و ارائه گردد. این فصل مکمل فصل هال شش گانه است و شامل 7 بخش به شرح زیر است:
1. حکومت دینی، حکومت اسلامی 2. ضرورت ولایت فقیه و جایگاه علمی آن 3. نصب، ولایت، انتخاب 4. جایگاه مجلس خبرگان 5. ولایت مطلقه و اختیارات رهبر 6. جمهوری اسلامی و نقش مردم 7. قانون اساسی، جامعه مدنی، دموکراسی
در انتهای کتاب، فهرست آیات، روایات، اشعار، اعلام، کتب و فهرست تفضیلی آورده شده است. این کتاب در سال 1378 توسط مرکز نشر اسراء در قم منتشر شده است و توسط آقای محمد محرابی تنظیم و ویرایش شده است.


منابع :

  1. عبدالله جوادی آملی- ولایت فقیه (ولایت فقاهت و عدالت)

  2. نرم افزار اسراء (زندگینامه استاد)

https://tahoor.com/_me/Article/PrintView/29542