کنفرانس اثر قوانین قرآن

فارسی 8938 نمایش |

در سال 1953 میلادی، کنفرانسی در لیژو اسپا، واقع در بلژیک به پیشنهاد پروفسور رابرت رودفیلد و پروفسور میلتون سینگر و به دعوت پروفسور گوستاوفون گرونبام تشکیل یافت. برنامه‌ این کنفرانس، روشن کردن وضع جهان اسلام و تمدن اسلامی در طی قرون متمادی و بیان اطلاعات لازم از شئون مختلف اجتماعی اسلام و مسلمانان بوده است. این کنفرانس از 21 تا 25 سپتامبر 1953 با گرد آمدن گروهی از دانشمندان و محققان اروپایی انعقاد یافت و دانشگاه شیکاگو و دانشگاه لیژ، به اتفاق، مسؤولیت اداره‌ آن را به عهده داشتند.
کنفرانس مذکور، همه از دانشمندان غیر مسلمان تشکیل یافته بود که نامهای آنان به شرح زیر است: پروفسور گرونبام (رئیس مطالعات خاورمیانه و استاد تاریخ خاور نزدیک دانشگاه کالیفرنیا)، ریاست عالی کنفرانس اسلامی مذکور، پروفسور گیلمن (استاد دانشگاه لیژ)، دبیر کنفرانس، پروفسور ا. ابل (عضو دانشگاه فری Free) در بروکسل، پروفسور برونشویک (استاد دانشگاه پردو)، پروفسور کاهن (استاد دانشگاه استراسبورک)، پروفسور کاسکل (استاد دانشگاه کولونی)، پروفسور دوئیس (استاد دانشگاه R.I.J.K.S. در لندن)، پروفسور گابریلی (استاد دانشگاه رم)، پروفسور لونورتو (استاد دانشگاه الجزیره)، پروفسور لوئیس (استاد دانشگاه لندن)، پروفسور مایر (استاد دانشگاه بال)، پروفسور مینورسکی (استاد دانشگاه کامبریج)، پروفسور شاخت (استاد دانشگاه آکسفورد)، پروفسور سل هایم (استاد دانشگاه گوته در فرانکفورت)، پروفسور اسپولر (استاد دانشگاه هامبورک)، پروفسور مولر (استاد دانشگاه مونیخ)، پروفسور سرولی، پروفسور ج، ن، د، اندرسن، پروفسور رابرت ردفیلد، عضو اصلی هیئت مدیره‌ کنفرانس، پروفسور میلتون سینگر، از اعضای اصلی کنفرانس.
از تیزنگری در اسامی و سمت علمی این دانشمندان و محققان، سه نتیجه به دست می‌آید:
1. اهمیت کنفرانس و تحقیقات استادان برجسته در موضوعات اسلامی.
2. خالی بودن کنفرانس از هرگونه تعصب و بدون حضور دانشمندان مسلمان.
3. اظهار نظر و ارایه‌ مقالات مختلف که پس از پایان کنفرانس کلیه‌ سخنرانی‌های آنان زیر نظر پروفسور گرونبام گردآوری و در چهره‌ کتابی به نام: Unijy and Varerry in Muslim Civlizajion از طرف دانشگاه شیکاگو در سال 1955 میلادی چاپ و منتشر شد. کتاب مذکور با نام وحدت و تنوع در تمدن اسلامی به فارسی ترجمه شده و در سال 1342 خورشیدی انتشار یافته است.
در این کنفرانس، پروفسور اندرسن درباره‌ بسط اسلام در افریقای استوایی سخنرانی جامعی کرد. وی نسبت به نفوذ تعالیم اسلام و اهمیت آن می‌نویسد: «عده‌ای از بت ‌پرستان این ناحیه، با اینکه حقیقتا بت پرستند، چنان تحت تاثیر تعلیمات اسلام قرار گرفته‌اند که در عین بت پرستی، در معابد و بت خانه‌‌های خود، نماز اسلامی می‌خوانند و نیز غالبا در مراسم تشییع جنازه‌ مسلمانان و در اعیاد اسلامی و خواندن نماز شرکت می جویند؛ زیرا مبلغان مسلمان به آنان اطمینان داده اند که نماز، سعادت ابدی را تامین می کند.
مراسم نامگذاری بت پرستان نیز به صورت اسلامی درآمده است. نیز مراسم ختنه به صورت اسلامی متداول می باشد. همچنین، روزه‌ ماه رمضان و حرمت گوشت خوک و حیواناتی که مطابق آداب اسلامی ذبح نشده باشند، در میان آنها رایج است؛ بلکه می توان گفت که حقوق اسلامی، امروز، در آفریقای استوایی گاهی به منزله‌ قانون اساسیو گاهی همچون قانون مذهبی، مورد استفاده قرار گرفته و گاهی هم مثل قانون خصوصی پذیرفته شده است.
استفاده از حقوق اسلامی به عنوان قانون اساسی، در زنگبار صورت گرفته و در بعضی نقاط نیز قوانین موضوعه‌ آن را تایید کرده و در بعضی نواحی نیز در بعضی از مسایل خاص پذیرفته شده است و در موارد دیگر، حقوق اسلامی، تحت عنوان عرف و حقوق محلی به شکل وسیعی اجرا می شود و در میان بومیان بت پرست، به عنوان عرف استفاده می شود. همچنین، در برخی موارد دیگر، قانون اسلام به عنوان اصول انصاف در عرف محلی نفوذ دارد و دادگاه ها هم آن را جدا مراعات می کنند.
اگر شما! در این کتاب [فرهنگ اسلام شناسان خارجی] به اسامی بیش از یکهزار و پانصد تن دانشمند و محقق و مستشرق برخورد می کنی که همه درباره‌ اهمیت اسلام و قرآن و تمدن مسلمانان، کتب و مقالاتی منتشر کرده‌اند و طبق مدارکی که در دست نگارنده است، چنان مجذوب این تعلیمات برازنده شده‌اند که قریب 65 درصد آنان آشکارا و غیر آشکار مسلمان شده‌اند، هیچ نباید تعجب کرد؛ زیرا آیین اسلام دارای یک نیروی جاذبه‌ الهی و معنوی است که اگر حقیقت آن بر دوست و دشمن روشن شود و شخصا با رعایت انصاف در احکام و تعلیمات و برنامه‌های زندگی آن دقت کنند، محال است که تسلیم این آیین پاک نشوند.»
دکتر شبلی شمیل (دانشمند ماتریالیست عرب) می‌گوید: «قرآن در بین همه‌ قوانین و مذاهب، استوارترین کتابی است که بشر پیروی می کند.»

منـابـع

عبدالله جوادی آملی- تفسیر موضوعی- جلد 3 صفحه 337

کلیــد واژه هــا

0 نظر ارسال چاپ پرسش در مورد این مطلب افزودن به علاقه مندی ها

0 نظر ارسال چاپ پرسش در مورد این مطلب افزودن به علاقه مندی ها

بـرای اطلاعـات بیشتـر بخوانیـد