مؤمن و پای بندی به دستورات الهی در روابط مالی

فارسی 2595 نمایش |

سوره بقره آیه 282: «ای کسانی که ایمان آورده اید هنگامی که بدهی مدت داری (به خاطر وام یا داد و ستد) به یکدیگر پیدا کنید، آن را بنویسید و باید نویسنده ای از روی هدایت -سند را- در میان ما بنویسد و کسی که قدرت بر نویسندگی دارد نباید از نوشتن همانطور که خدا به او تعلیم داد خودداری کند. پس باید بنویسد و آن کس که حق بر عهده اوست که املا کند و باید از خدا که پروردگار اوست بپرهیزد و چیزی را فروگذار ننماید و اگر کسی که حق بر ذمه اوست، سفیه یا -از نظر عقل- ضعیف (و مجنون) است یا -به خاطر لال بودن توانایی بر املا کردن ندارد باید ولی او -به جای او- با رعایت عدالت املا کند و دو نفر از مردان عادل خود را بر این حق شاهد بگیرد و اگر دو مرد نبودند، یک مرد و دو زن، از کسانی که مورد رضایت و اطمینان شما هستند، انتخاب کنید.
(و این دو زن هم باید شاهد قرار گیرند) تا اگر یکی هم انحرافی یافت دیگری به او یادآوری کند و مشهود نباید به هنگامی که آنها را -برای شهادت- دعوت می کنند، خودداری نمایند و از نوشتن بدهی خود -چه کوچک باشد یا بزرگ ملول نشوید- هرچه باشد بنویسید. این نزد خدا به عدالت نزدیک تر و برای شهادت مستقیم تر و برای جلوگیری از تردید و شک دو نزاع و گفتگو بهتر می باشد مگر اینکه داد و ستد نقدی باشد که بین خود دست به دست می کنید. در این صورت گناهی بر شما نیست که آن را بنویسید.
ولی هنگامی که خرید و فروش -نقدی- می کنید شاهد بگیرید و نباید به نویسنده و شاهد (به خاطر حق گویی) زیانی برسد و تحت فشار قرار بگیرند و اگر چنین است از فرمان پروردگار خارج شده اید از خدا بپرهیزید و خداوند به شما تعلیم می دهد و خداوند به همه چیز داناست.»

پیام آیه:
1- این آیه بزرگترین آیه در قرآن کریم است که در زمینه برخی از روابط مالی افراد با یکدیگر و پاره ای از آداب قرض و وام دادن به یکدیگر است. تبیین این دستورات دقیق و جزئی در این آیه و این که مؤمنان مخاطب قرار گرفته اند نشانه اهمیت پای بندی آنها به دستورات مختلف دین در زمینه های گوناگون است.
ایمان به خدا نه تنها بهانه ای برای بی اعتنایی به دستورات دینی نیست بلکه زمینه و عاملی است برای دقت بیشتر حتی در جزئیات تکالیف دینی و پای بندی بیشتر و شدیدتر به اعمال آنها در زندگی.
2- رعایت حقوق انسان ها در صحنه های مختلف و پای بندی به حق اصل محوری و اساسی در همه شرایط است و یک مؤمن در این زمینه نیز بیشتر از دیگران موظف به آن است زیرا به خداوند حقی ایمان آورده است که اساس هستی را بر حق آفریده است و او باید که التزام به حق را در همه ابعاد زندگی نشان دهد.
3- پای بندی به تقوای الهی برای فرا گرفتن حقایق از سوی خداوند علیم شرط اساسی برای هدایت مؤمن است.

جمع بندی پیام ها:
بهره مندی از آثار و برکات ایمان به خدا، تنها با پای بندی جدی و همیشگی و رعایت تقوای الهی ممکن است.

منـابـع

سید محمد حسین طباطبایی- المیزان

شیخ صدوق- امالی

شیخ صدوق- معانی الاخبار

شیخ کلینی- اصول کافی

کلیــد واژه هــا

0 نظر ارسال چاپ پرسش در مورد این مطلب افزودن به علاقه مندی ها

0 نظر ارسال چاپ پرسش در مورد این مطلب افزودن به علاقه مندی ها