نكته‏ هايى درباره حضرت زهرا (س) در فقه

فارسی 4277 نمایش |

احترام نام فاطمه (س)


احترام حضرت فاطمه (ع) و قداست آن بانوى بزرگوار، براى همه مسلمانان بديهى و مسلم است. سكونى مى‏ گويد: خدمت امام صادق (ع) رسيدم، در حالى كه غمگين بودم. آن حضرت به من فرمودند: اى سكونى! چرا غمگين هستى؟ عرض كردم: خداوند به من دخترى داده است. فرمودند: اى سكونى! سنگينى آن دختر بر زمين است و روزى‏اش با خدا و عمرش جداگانه. سپس فرمودند: چه نامى براى او انتخاب كرده‏ اى؟ عرض كردم: فاطمه. فرمودند: آه، آه، آه. و دست‏خود را بر پيشانى نهادند و آنگاه فرمودند: «اذا سميتها فاطمة فلا تسبها و لاتلعنها ولا تضربها (وسائل الشيعه، ج‏15، ص‏200)، اگر نام او را فاطمه نهادى، به او بد مگو و لعن مكن و او را مزن».

چند مسئله:
1 . براى فرد بى وضو حرام است كه نام خداوند متعال را مس نمايد و هم چنين است‏بنا بر احتياط واجب مس اسامى مبارك پيغمبر (ص) و حضرت زهرا (س). (توضيح المسائل مراجع، ج‏1، ص‏199، مسئله 319، آيات عظام فاضل، سيستانى، تبريزى، زنجانى: بهتر آن است كه اسم مبارك پيامبر و ائمه معصومين و حضرت زهرا (س) را مس ننمايد . آيت الله مكارم: مس اسم مبارك پيامبر (ص) و ائمه هدى (ع) و حضرت زهرا (س) اگر هتك حرمت و بى احترامى باشد حرام است).
2 . يكى از محرمات بر شخص جنب، رساندن جايى از بدن به خط قرآن يا به اسم خدا به هر لغت كه باشد و بنا بر احتياط اسم پيامبران و امامان و حضرت زهرا است. (توضيح المسائل مراجع، ج‏1، ص 226، آيات عظام صافى، سيستانى، بهجت).

كيفر بى حرمتى
كيفر دشنام گفتن به فاطمه (س) قتل است و بر اساس فقه اسلامى، فردى كه نسبت‏به آن بانوى مقدس هتك حرمت كند و به فحاشى و دشنام گويى زبان بگشايد مستوجب مرگ است و بايد به قتل رسانده شود. اين شدت عمل و سختگيرى شايد بدين جهت ‏باشد كه حرمت و منزلت آن بانوى بزرگوار، هم پايه احترام ائمه و پيشوايان معصوم است و بازگشت‏به فحاشى و هتك حرمت و سب رسول الله دارد. از اينرو كسى كه به آن بانوى مطهره سب كند، حكم كسى را دارد كه به رسول الله (ص) سب نمايد و بايد به قتل برسد. امام خمينى رحمت الله مى‏ فرمايد: الحاق صديقه طاهره به ائمه اطهار خالى از وجه نيست، بلى اگر دشنام به صديقه طاهره بازگشت‏به سب رسول الله نمايد، بدون شبهه، دشنام دهنده كشته مى ‏شود.
تسبيحات زهرا (س)
يكى از تعقيبات نماز، گفتن تسبيحات حضرت زهرا (س) است كه بسيار فضيلت دارد، بلكه برتر از ساير تعقيبات نماز محسوب مى‏ شود. از امام صادق (ع) نقل شده است كه فرمودند: «تسبيح حضرت فاطمه (س) بعد از هر نماز نزد من از هزار ركعت نماز در هر روز محبوب‏ تر است .» هم چنين امام صادق (ع) درباره تسبيح فاطمه زهرا (س) فرمودند: «چون به خوابگاه خود رفتى، سى و چهار بار الله اكبر، سى و سه بار الحمد لله و سى و سه بار سبحان الله بگو و آية الكرسى و دو سوره معوذتين را با ده آيه اول سوره صافات و ده آيه از آخرش بخوان. و نيز آن امام بزرگوار به يكى از ياران خود به نام ابو هارون فرمودند: «ما خردسالان خود را به تسبيح حضرت زهرا فرمان مى‏ دهيم همچنان كه آنان را مامور به برگزارى نماز مى ‏نماييم».


چند مسئله:
1 . در تسبيحات حضرت زهرا (س) ابتدا 34 مرتبه الله اكبر، سپس 33 مرتبه الحمد لله و پس از آن 33 مرتبه سبحان الله گفته مى ‏شود.

 
2 . جايز است ذكر سبحان الله جلوتر از ذكر الحمد لله گفته مى ‏شود، ولى بهتر آن است كه ذكر الحمد لله جلوتر گفته شود .


3 . تسبيحات حضرت زهرا (س) بعد از نماز مستحب است، چه نماز واجب و چه نماز مستحب، ولى در نماز واجب خصوصا در نماز صبح مستحب مؤكد است.


4 . مستحب است ذكر تسبيحات حضرت زهرا (س) با تسبيح تربت امام حسين (ع) باشد.


5 . اگر تسبيح گوينده در تعداد تكبيرات يا تسبيحات شك كند، در صورتى كه از محل آن تجاوز نكرده باشد بايد بنا را بر مقدار كمتر بگذارد و الا بايد بنا بر اين بگذارد كه به طور كامل انجام شده است و اگر زيادتر هم گفته باشد مانعى ندارد.


دروغ بستن به حضرت زهرا (س)
اگر روزه دار با گفتن، نوشتن، اشاره و مانند اينها به خدا و پيامبر (ص) و جانشينان آن حضرت عمدا نسبت دروغ بدهد روزه‏اش باطل مى‏ شود و احتياط واجب آن است كه نام حضرت زهرا (س) و ساير پيامبران (ع) و جانشينان آنان هم در اين حكم فرقى ندارد.


صلوات بر فاطمه (ع)
يكى از عبادت هاى دينى درود و صلوات فرستادن بر حضرت ختمى مرتبت و اهل بيت معصوم آن حضرت است. اين عبادت ريشه قرآنى دارد و خداوند متعال در قرآن به آن دستور داده است. «ان الله و ملائكته يصلون على النبى يا ايها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما»؛ «خدا و فرشتگانش بر پيامبر درود مى ‏فرستد اى كسانى كه ايمان آورده‏ ايد، بر او درود فرستيد و سلام گوييد و كاملًا تسليم (فرمان او) باشيد». (احزاب/56) در روايتى از پيامبر (ص) آمده است كه درود فرستادن بر فاطمه زهرا (ع) آثار معنوى بالايى دارد و در قيامت ‏شايستگى الحاق به پيامبر اكرم (ص) را براى انسان فراهم مى‏ كند. پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله فرمود: «يا فاطمة من صلى عليك غفر الله له، و الحقه بى حيث كنت من الجنة; اى فاطمه! هر كس بر تو صلوات بفرستد خداوند او را مى ‏آمرزد و در هر جاى بهشت كه باشم وى را به من ملحق سازد» كيفيت صلوات بر حضرت زهرا (س) چنين است: «اللهم صل على فاطمة و ابيها و بعلها و بنيها والسر المستودع فيها بعدد ما احاط به علمك».
عقد و عروسى
برپايى مجلس عقد و عروسى در روزها و شبهاى شهادت ائمه معصومين (ع) اگر موجب توهين و هتك باشد، اجتناب از آن لازم است. سؤال: برخى براى اينكه برنامه‏هاى موسيقى و لهو و لعب در مجالس عروسى خود را توجيه كنند مى ‏گويند: اين برنامه ‏ها در شب عروسى حضرت زهرا ( نيز وجود داشته است . آيا اين نسبتها صحيح است؟ پاسخ: چنين نسبتى صحيح نيست .


نماز حضرت زهرا عليها السلام


نماز حضرت زهرا عليها السلام دو ركعت است; بدين صورت كه در ركعت اول بعد از حمد 100 مرتبه سوره قدر و در ركعت دوم بعد از حمد 100 مرتبه سوره توحيد خوانده مى‏شود .


نماز استغاثه به حضرت زهرا عليها السلام


در مفاتيح الجنان روايت‏شده است كه: هر گاه حاجتى دارى دو ركعت نماز به جاى آور و پس از سلام سه مرتبه تكبير بگو و پس از آن تسبيحات حضرت فاطمه عليها السلام را بگو، آنگاه به سجده برو و صد مرتبه بگو: «يا مولاتى يا فاطمة اغيثينى‏» ، سپس جانب راست صورت را بر زمين بگذار و همان ذكر را صد مرتبه بگو، سپس جانب چپ صورت را بر زمين بگذار و صد مرتبه همان ذكر را بگو و حاجت‏خود را بخواه، به خواست‏خداوند حاجتت‏برآورده مى‏شود .


زيارت حضرت فاطمه عليها السلام


قال رسول الله صلى الله عليه و آله: «من زار فاطمة فكانما زارنى و من زار على بن ابيطالب فكانما زار فاطمة; هر كه فاطمه را زيارت كند مثل اين است كه مرا زيارت كرده و هر كس على بن ابيطالب را زيارت كند مانند آن است كه فاطمه را زيارت كرده است .» هم چنين راوى نقل مى‏كند كه: «قالت فاطمة: قال ابى و هو ذا حى: من سلم على و عليك ثلاثة ايام فله الجنة . قلت لها: ذا فى حياته و حياتك او بعد موته و موتك؟ قالت: فى حياتنا و بعد موتنا; فاطمه عليها السلام فرمودند: پدرم آن زمان كه در قيد حيات بود (به من) فرمود: هر كه سه روز بر من و تو سلام كند، بهشت‏براى اوست . به حضرت (زهرا عليها السلام) گفتم: اين مسئله در زمان حيات پيامبر و شما يا بعد از مرگتان است؟ زهرا عليها السلام فرمودند: در حيات و ممات ما .»


امام جواد عليه السلام هر روز هنگام زوال به مسجد رسول الله صلى الله عليه و آله رفته و پس از سلام و صلوات بر رسول خدا صلى الله عليه و آله، به سراغ خانه مادرش زهرا عليها السلام كه در همان نزديكى قبر پيامبر صلى الله عليه و آله است مى‏رفت و كفشها را در آورده و با نهايت ادب و خضوع، داخل خانه شده و در آنجا نماز و دعا مى‏خواند و دقايقى طولانى به عبادت مشغول مى‏شد و هرگز ديده نشد به زيارت رسول صلى الله عليه و آله برود و سراغ مادرش را نگيرد .


روز زيارت مخصوص حضرت زهرا عليها السلام


در روايات، هر يك از روزهاى هفته و ساعات شبانه روز به نام يكى از معصومين عليهم السلام نامگذارى شده و براى هر روز و هر هفته با توجه به همين نامگذاريها، ادعيه و اعمالى بيان شده است . از بين روزهاى هفته، روز يكشنبه متعلق به اميرالمؤمنين و فاطمه زهرا عليهما السلام مى‏باشد و از بين ساعات شبانه روز، ساعت آخر شب; نزديك اذان صبح، متعلق به فاطمه زهرا عليها السلام مى‏باشد . زيارت مخصوص حضرت زهرا عليها السلام در روز يكشنبه چنين است: «السلام عليك يا ممتحنة امتحنك الذى خلقك قبل ان يخلقك لما امتحنك به صابرة و نحن لك اولياء مصدقون و لكل ما اتى به ابوك صلى الله عليه و آله و اتى به وصيه عليه السلام مسلمون و نحن نسئلك اللهم اذ كنا مصدقين لهم ان تلحقنا بتصديقنا بالدرجة العالية لنبشر انفسنا بانا قد طهرنا بولايتهم عليهم السلام .»

منـابـع

مجله مبلغان شماره 44

محمود اكبرى- نكته‏ هايى درباره حضرت زهرا

کلیــد واژه هــا

0 نظر ارسال چاپ پرسش در مورد این مطلب افزودن به علاقه مندی ها

0 نظر ارسال چاپ پرسش در مورد این مطلب افزودن به علاقه مندی ها

بـرای اطلاعـات بیشتـر بخوانیـد