اجوبة المسائل الحاجبیه (شیخ مفید)
English 6361 Views |یکی دیگر از آثار شیخ مفید کتاب اجوبه المسائل الحاجبیه می باشد که به زبان عربی تألیف یافته است. در آثار گذشتگان عناوین مختلفی برای این کتاب ذکر شده است از جمله «الاسئله الحاجبیه»، «المسائل الحاجبیه»، «الاسئله العکبریه» و «جوابات الاحدی و الخمسین مسئله» و...
شیخ در این کتاب عهده دار جواب گویی بر 51 سوال مختلفی است که ابواللیث بن سراج الاوانی، همان کسی که شیخ برای طول بقای وی دعا کرده است، از ایشان پرسیده.
بیشتر سوال های سائل از معانی آیات و احادیث و دفع شبهات آنهاست. در این میان سوالاتی مرتبط با شئون نبوت و امامت نیز دیده می شود که در ادامه ترجمه تعدادی از این سوالات خواهد آمد.
معرفی اجمالی نویسنده:
محمد بن محمد نعمان بغدادی ملقب به شیخ مفید در ذیقعده سال 336 هجری قمری در ده فرسنگی بغداد متولد شد. وی استاد شیخ طوسی و سید مرتضی علم الهدی بود. فقیه و علم کلام شیعی که بیشتر در علم کلام تبحر داشت و مکتب کلامی شیعه در عصر او به اوج کمال رسید. او در مناظرات دینی مهارت خاصی داشت و مناظراتش با قاضی عبدالجبار رئیس فرقه متعزله بغداد و قاضی ابوبکر باقلانی رئیس اشاعره معروف بود. گویند لقب «مفید» را علی بن عیسی معتزلی در عهد جوانی، در نتیجه مباحثه با وی به او داد. در حدود 200 اثر به او نسبت داده شده که این کتاب ها از جمله آنهاست: ارکان فی دعائم الدین، العیون و المحاسن، اصول الفقه، الکلام فی وجوه اعجاز القرآن، تاریخ الشریعه.
ابن الندیم در فن دوم از مقاله پنجم الفهرست که درباره متکلمین شیعه بحث می کند از او به عنوان "ابن المعلم" (فرزند معلم) یاد می کند و ستایش می نماید. ابویعلی جعفری که داماد مفید بوده است گفته است که مفید شب ها مختصری می خوابید، باقی را به نماز یا مطالعه یا تدریس یا تلاوت قرآن کریم می گذرانید. شیخ بزرگوار شیخ مفید در شب جمعه 3 رمضان سال 413 هـ.ق در بغداد، پس از 75 سال تلاش و خدمت ارزنده درگذشت و مورد تـجـلـیـل فـراوان مردم و قدردانى علما و فضلا قرار گرفت و به تعبیر شاگرد بزرگوارش شیخ طوسى که خود حاضر در صحنه بوده است، روز وفات او از کثرت دوست و دشمن براى اداى نماز و گـریستن بر او، همانند و نظیر نداشته است. هشتاد هزار تن از شیعیان او را تشییع کردند و سید مرتضى علم الهدى بر او نمازگزارد و در حرم مطهر امام جواد (ع) پائین پاى آن حضرت و نزدیک قبر استادش ابن قولویه مدفون گردید. می گویند سخنوران غیر شیعه که از تأثیر سخن شیخ و استحکام منطق او در دعوت به مذهب تشیع به تنگ آمده بودند با درگذشت وی آسوده شدند.
Sources
شیخ مفید- اجوبه المسائل الحاجبیه
Keywords
0 Comments Share Send Print Ask about this article Add to favorites