جستجو

رابطه تقوا و توکل با قضا و قدر الهی از نظر قرآن

قرآن کریم، این حقیقت را به شکل جالبی بیان فرموده است، در سوره طلاق آیات 2-3 می خوانیم: «و من یتق الله یجعل له مخرجا* و یرزقه من حیث لایحتسب و من یتوکل علی الله فهو حسبه ان الله بالغ امره قد جعل الله لکل شیء قدرا؛ هر کس پرهیزکاری کند، خداوند راه خروجی برای رهایی وی از مشکلات قرار می دهد* و از طریقی که گمان ندارد روزیش را می رساند، و هر کس بر خدا اعتماد کند و کار خود به وی واگذارد، خدا برای او کفایت است. همانا خدا فرمان خویش را به نتیجه می رساند و آنچه را که بخواهد تخلف ندارد. راستی که خدا برای هر چیزی قدر و اندازه ای معین کرده است».
در این آیه، گویی قانونی که فوق همه قوانین و حاکم بر همه آنهاست بیان گردیده و آن، قانون تقوا و توکل است. از این آیه، استنباط می شود که به دنبال توکل، عنایت پروردگار قطعی است، هر کس بر خدا به حقیقت توکل کند عنایت خدا را همراه دارد، و با عنایت خدا و تأیید خدا که خود یک جریان خاص دارد و یک سنت است و یک سلسله علل و معلولات در کار است، رسیدن به هدف قطعی است. این، قانونی است که بر همه قانونهای دیگر حکومت می کند. در عین حال برای اینکه فراموش نشود که کار خدا، نظام و قانونی دارد، بیان فرموده که خدا برای هر چیزی اندازه و حسابی قرار داده است و هم فرموده که هر کس پرهیزکاری کند، خدا برای وی راهی قرار می دهد یعنی کار او بدون قانون و بی وسیله نیست، هر چند که ممکن است آن وسیله، از وسائل عادی و راههای شناخته شده نبوده، بلکه «من حیث لایحتسب» باشد.

منابع

  • مرتضی مطهری- عدل الهی- صفحه 147

کلید واژه ها

قرآن قضا و قدر تقوی توکل خدا

مطالب مرتبط

مؤمن و مقدم ساختن خدا و رسول در همه جا و هر زمان تأثیر تقوا بر روشن بینی انسان آثار تقوا (حکمت و بصیرت) رابطه تقوا و آزادی وظیفه رهبر مسلمین در برابر صلح طلبی کفار درجات مختلف در ایمان و تقوا تقوای قبل از عمل و تقوای بعد از عمل

اطلاعات بیشتر

قضا و قدر الهی از نظر امام علی علیه السلام رابطه توکل و اعتماد به نفس رابطه تقوا و توکل با سنت الهی

ابزار ها