جستجو

تغییر قبله از مسجدالاقصی به مسجدالحرام

حادثه ای که به یکباره مسلمانان را از یهود جدا ساخت، تغییر قبله بود. پیغمبر (ص) تا هفده ماه پس از ورود به مدینه هنگام نماز رو به مسجدالاقصی می ایستاد. یهودیان می گفتند «محمد قبله نداشت تا آن که ما بدو یاد دادیم.»
رسول از این سرزنش آزرده خاطر بوده روزی که در مسجد بنی سلمه نماز ظهر می خواند (شعبان سال دوم) در بین نماز این آیه بر وی نازل شد:
«قد نری تقلب وجهک فی السماء فلنو لینک قبله ترضیها فول وجهک شطر المسجد الحرام و حیث ما کنتم فولوا وجوهکم شطره و إن الذین اوتو الکتاب لیعلمون أنه الحق من ربهم و ما الله بغافل عما یعملون؛ همانا می بینیم گردش روی تو را در آسمان، پس همانا ما برای تو قبله ای قرار می دهیم که از آن خشنود باشی. پس برگردان روی خود را به سوی مسجدالحرام و هر جا که بودید بگردانید روی های خود را بدان جهت و همانا آنان که دادیم به آنها کتاب را می دانند که آن حق است از جانب پروردگارشان و خدا از آنچه می کنند غافل نیست.» (بقره/ 144)
پیغمبر در همان حال روی را از بیت المقدس به طرف کعبه کرد. این مسجد در تاریخ اسلام به مسجد ذوالقبلتین معروف شده است. تغییر از مسجدالاقصی به مکه بر یهود و منافقان گران افتاد. نشانه آن این است که بر مسلمانان خرده می گفتند که چرا تا کنون در نماز به مسجدالاقصی رو می کردید و اکنون قبله شما تغییر یافت. این آیه در پاسخ این نکوهش کنندگان آمده است:
«سیقول السفهاء من الناس ما ولیهم عن قبلتهم التی کانوا علیها قل لله المشرق و المغرب یهدی من یشاء إلی صراط مستقیم؛ به زودی بی خردان مردم می گویند چه چیز برگرداند ایشان را از قبله شان که بر آن بودند. بگو خاور و باختر از آن خداست، هر که را می خواهد به راه راست هدایت می کند.» (بقره/ 142)

منابع

  • سیدجعفر شهیدی- تاریخ تحلیلی اسلام- صفحه 73-75

کلید واژه ها

تاریخ اسلام قبله مسجدالحرام بیت المقدس باورها در قرآن

مطالب مرتبط

جدالی استوار درباره ی تغییر قبله فائده تغییر قبله و اعتراض یهود و مشرکین بررسی روایاتی درباره تغییر قبله از عوامل ورود به بهشت هجرت و جهاد جنگ احد دیدگاه مکتب اهل بیت درباره عدالت صحابه پیامبر اکرم مشورت از دیدگاه اسلام

اطلاعات بیشتر

ابزار ها