جستجو

لزوم تحرک و انعطاف برای جاودانگی قوانین

طرح مسایلی از قبیل جبر تاریخ، تغییر نیازمندی ها، مقتضیات زمان همین اندازه مفید است که بدانیم نمی توان این امور را بهانه قرار داد و چشم بسته قانونی را محکوم کرد و منکر جاوید بودنش شد.
ولی بدیهی است که طرح این مسایل به تنهایی کافی نیست و مشکل جاوید بودن را حل نماید، زیرا مسلما یک قانون جاودانه اگر بخواهد بر تمام صور متغیر زندگی احاطه نماید و راه حل تمام مشکلات را ارائه دهد و هر مشکلی را به صورت خاصی حل نماید، باید از نوعی دینامیسم و تحرک و از نوعی انعطاف بهره مند باشد، خشک و جامد و انعطاف ناپذیر نباشد.
اکنون باید ببینیم اسلام با حفظ اصل «حلال محمد حلال الی یوم القیامه و حرام محمد حرام الی یوم القیامه» چگونه راه حل های مختلف در صور گوناگون زندگی نشان می دهد؟ مسلما باید در سیستم قانون گذاری اسلام راز و رمزی نهفته باشد تا بتواند بر این مشکل عظیم فائق آید. مادر و منبع همه رازها و رمزها روح منطقی اسلام و وابستگی کامل آن به فطرت و طبیعت انسان و اجتماع و جهان است.
اسلام در وضع قوانین و مقررات خود رسما احترام فطرت و وابستگی خود را با قوانین فطری اعلام نموده است. این جهت است که به قوانین اسلام امکان جاویدانی بودن داده است.

منابع

  • مرتضی مطهری- ختم نبوت- صفحه 58-57

کلید واژه ها

اسلام انسان جاودانگی فطرت طبیعت زمان قانون

مطالب مرتبط

انسان از دیدگاه قرآن کریم عناصر اصلی یک نظام هدفمند و متمدن اشکال در جاودانگی جنبه های اجتماعی دین اسلام جاودانگی دین اسلام و قانون طبیعی تحول نحوه صحیح تعامل با پیشرفت ها و تغییرات زمانه جاودانگی اسلام و قانون طبیعی تحول مقتضیات زمان، انحرافات زمان

اطلاعات بیشتر

اشکال در جاودانگی جنبه های اجتماعی اسلام مقتضیات زمان، انحرافات زمان نمونه هایی از هماهنگی تعلیمات اسلام با فطرت و طبیعت نشانه های هماهنگی تعلیمات اسلام با فطرت

ابزار ها