جستجو

بشارتهای حضرت عیسی درباره پیامبر اسلام در کلام امام رضا علیه السلام

در مباحثاتی که امام رضا (ع) در مجلس مأمون کردند و شیخ صدوق در کتاب عیون اخبارالرضا نقل کرده، مساله بشارت طرح شده است. یکی از علما بر این کتاب حواشی ای نوشته است و حتی از بعضی از علمای بزرگ چیزهایی را نقل می کند که نشان می دهد آنها در مورد معنی چند لغت اطلاع نداشته اند. مثلا در کلام حضرت رضا (ع) لفظ "بارقلیطا" یا "فارفلیطا" آمده است. حضرت می گویند این کلمه در انجیل و یا جای دیگری آمده است. برخی علمایی که بعد آمده اند، گفته اند "فارفلیطا" عربی است و شاید به معنای فارق بین حق و باطل است، در صورتی که این کلمه معرب یک لفظ یونانی است، معرب "پاراکلیتوس" است که به این صورت درآمده است.
در یک جا حضرت به آن عالم یهود خطاب می کند: «یا یهودی اقبل علی اسئلک بالعشر الایات التی انزلت علی موسی بن عمران؛ من تو را قسم می دهم به آن ده معجزه ای که بر موسی نازل شد.» آیا در تورات، خبر محمد (ص) و امت او هست یا نه؟ آیا با عنوان «اتباع راکب البعیر یسبحون الرب جدا جدا تسبیحا» نیامده است؟ و آن وقت به بنی اسرائیل دستور داده شده است: «فلیفرغ بنواسرائیل الیهم و الی ملکهم لتطمئن قلوبهم» دستور داد مخالفت نکنند، «فان بایدیهم سیوفا ینتقمون بها من الامم الکافر فی اقطار الارض؛ در دست آنها شمشیرهایی است که از همه ملتهای روی زمین انتقام خواهند گرفت.» «اهکذا هو فی التوراه مکتوب؟؛ آیا چنین چیزی در تورات هست؟» تصدیق کرد و گفت: بله. بعد خطاب به جاثلیق فرمود: آیا از کتاب شعیا اطلاعی داری؟ گفت: حرف تا حرفش را می دانم. گفت: آیا در آنجا این کلام نیست: «انی رایت صوره راکب الحمار لابسا جلابیب النور و رایت راکب البعیر ضوء مثل ضوء القمر؟؛ در مکاشفه خودش گفت: من آن الاغ سوار (یعنی عیسی) را دیدم در حالی که جلبابها و روپوشهایی از نور به خودش گرفته بود، و آن شترسوار را دیدم در حالی که نورش مانند نور قمر می درخشید؟» گفت: بله، شعیا چنین چیزی گفته است.
بعد خطاب به جاثلیق نصرانی فرمود: «یا نصرانی هل تعرف فی الانجیل قول عیسی (ع): انی ذاهب الی ربکم و ربی، و البارقلیطا جاء؟؛ آیا از این سخن عیسی (ع) اطلاع داری که فرمود: من به سوی پروردگار خودم و پروردگار شما می روم و بارقلیطا خواهد آمد؟» «هو الذی یشهدنی بالحق کما شهدت له؛ او مرا تایید و تصدیق می کند همان طور که الان من به او گواهی دادم.» «و هو الذی یفسر لکم کل شی ء؛ می خواهد بگوید من رسالتم این نیست که حقایق را برای شما بگویم و بیان کنم، من مبشر او هستم.» کسی که حقایق را خواهد گفت اوست. «و هو الذی یبدی فضائح الامم؛ اوست که رسوایی های ملتها را در اثر غلبه و پیروزی ظاهر می کند.» «و هو الذی یکسر عمود الکفر؛ و اوست که ستون کفر را در هم خواهد شکست.» جاثلیق تایید کرد که این کلمات در انجیل آمده است.
بعد راجع به اینکه انجیل چطور از بین رفت بحث می کنند که خیلی مفصل است تا اینکه همان جمله دوباره تکرار می شود: «قال له الرضا (ع): ان عیسی (ع) لم یخالف السنة و کان موافقا لسنة التوراة؛ به رأس الجالوت خطاب می کند که عیسی با تورات مخالف نبود.» و همان طور که در قرآن کریم آمده، او برای تایید تورات آمده بود نه برای نسخ تورات، «حتی رفعه الله الیه، و فی الانجیل مکتوب: ان ابن البره ذاهب و البارقلیطا جاء من بعده؛ پسر بره (که مراد از بره، ظاهرا مریم است) می رود و بعد از او بارقلیطا خواهد آمد. «و هو الذی یحفظ الاصار و یفسر لکم کل شی ء و یشهد لی کما شهدت له؛ او به من شهادت خواهد داد، همان طور که من به او شهادت دادم، همان طور که من او را تصدیق کردم او هم مرا تصدیق می کند.» (عیون اخبارالرضا، ج2، صص 158 139)

منابع

  • مرتضی مطهری- آشنایی با قرآن- جلد 7 صفحه 21-16

کلید واژه ها

حضرت عیسی (ع) حدیث امام رضا (ع) مسیحیت

مطالب مرتبط

نظر کلیسا درباره ازدواج مناظره امام رضا علیه السلام با جاثلیق عالم بزرگ مسیحی مقایسه اندیشه رجعت در مسیحیت و اسلام (مسیحیت) فرضیه ربوبیت مسیح در عقاید مسیحیان و نقد آن فرضیه الوهیت مسیح در عقاید مسیحیان و نقد آن (عبادات) فرضیه الوهیت مسیح در عقاید مسیحیان و نقد آن (قرآن) مقایسه انسان و جایگاه او در مسیحیت و اسلام (رستگاری)

اطلاعات بیشتر

ابزار ها