برگزیده ای از پندهای لقمان حکیم
English 6967 Views |این کتاب بازنویسی بخش 19 از کتاب شریف حیوة القلوب است. علامه مجلسی با استفاده از قرآن مجید و سخنان گهر بار معصومین (ع) مطالب گرانبهایی را درباره حالات لقمان و سخنان حکمت آمیز او جمع آوری کرده و نگاشته است و از آنجا که به نثر قدیمی و تقریبا ادبی نوشته شده بوده، آقای حسین صالح آن را باز نویسی کرده و به زبان ساده و شیوا در اختیار عموم نوجوانان قرار داده است.
معرفی اجمالی نویسنده:
علامه ملامحمد باقر مجلسی در دارالسلطنه اصفهان متولد شد. تولد ایشان در خانواده علم و فضیلت و در عصر مرجعیت میرداماد فقیه و فیلسوف نامی اتفاق افتاد. علامه مجلسی در اواسط نیمه دوم سده یازدهم هجری و ده سال اول سده دوازدهم مشهورترین دانشمند فقیه و محدث نامی شیعه امامی، و شیخ الاسلام اصفهان و سرآمد علمای آن شهر عالم پرور بوده است. علامه سومین پسر ملامحمد تقی مجلسی است که او نیز از مفاخر علمای شیعه است و در اواخر حکومت صفویه با پشت کار فوق العاده و حوصله پر توانش توفیق یافت از راه تألیف و تصنیف کتابها و تدریس علوم و فنون اسلامی و تعلیم و تربیت شاگردان بسیار و اداره امور دینی شیعیان عصر خویش، آن چنان خدمت مثبت و سازنده ای به مردم مسلمان و شیعه ایران کند که هیچ مرجع روحانی دیگری چنین توفیقی نیافته است.
بیشتر تحصیلات او در علوم دینی در خدمت پدر بزرگوارش بود و از دیگر استادان او می توان به ملامحمد صالح مازندرانی که شوهر خواهرش بود، ملا حسنعلی شوشتری، میرزا رفیع الدین طباطبائی نائینی، شیخ عبدالله بن شیخ جابر عاملی، ملامحسن فیض کاشانی، سید میرزای جزائری و... اشاره کرد و از شاگردان علامه مجلسی می توان به سید نعمت الله جزایری، میر محمد صلح خاتون آبادی، حاج محمد اردبیل، میر محمدحسین خاتون آبادی، ملامحمد مجلسی (پسر عموی علامه) و... اشاره کرد. علامه مجلسی دو همسر داشته است که از همسر اول صاحب یک پسر و دو دختر شد و از همسر دوم خود صاحب یک پسر و یک دختر شد. گفته شده که علامه همسر سومی هم داشته که از آن صاحب دو پسر و دو دختر شد. علامه در شب بیست و هفتم ماه مبارک رمضان سال 1110 هـ.ق در اصفهان شهر خود به جهان باقی شتافت. ایشان را در کنار مسجد جامع، پایگاهش و نزدیک خانه اش، جنب پدر علامه اش ملا محمد تقی مجلسی مدفون کردند. آرامگاه او در کنار مسجد جامع اصفهان واقع است.
ساختار بندی کتاب:
بعضی از عناوین این کتاب عبارتند از:
ویژگی های لقمان حکیم- پندهای لقمان حکیم در قرآن کریم- اندرزهای لقمان به فرزندش- قناعت- حقیقت دین- توبه به آخرت و ترک حسادت و تند خویی- نیکی و احسان- زیانکاری دزد- برترین ها و بدترین ها- آداب سفر- ترس از عذاب الهی- شرکت در جلسات- هدف از علم آموزی- نفی همنشینی با بدان- میان روی کردن در معاشرت- اثبات وجود مرگ- اثر نیکی کردن- امانت داری و پرهیز از ریاکاری- اهمیت و فکر- پرسش های روز جزا- انجام وظیفه- کوشش در راه آخرت- آنچه که لقمان را عظمت بخشید- پند های لقمان در روستای کومالش- زنان- توجه به آخرت و پرهیز از زشتی ها- مهم ترین حکمات حکمت آمیز و...
Sources
محمدباقر مجلسی- برگزیده ای از پندهای لقمان حکیم
Keywords
0 Comments Share Send Print Ask about this article Add to favorites