اسلام آیین برگزیده

English English 4294 Views |

این کتاب یکی از آثار مرحوم شیخ محمد جواد بلاغی نجفی است، بلاغی آثار و تألیفات متعددی به زبان عربی در تفسیر و فقه و کلام دارد که از مهم ترین آنها کتاب "الهدی الی دین المصطفی" است، که در دو جلد به سال های 1330- 1332 در صیدا (لبنان) به چاپ رسیده است و کتاب حاضر ترجمه جلد اول آن است.
مؤلف با اینکه عرب بوده، فارسی و انگلیسی را نیک می دانسته و به زبان عبری هم آشنایی کامل داشته و همین تسلط بر زبان های مختلف رجوع او به منابع گوناگون را میسر ساخته و ارزش کار او را بیشتر کرده است.
در این کتاب با روش علمی و به ویژه با استناد به اعتقادات عهدین (تورات و انجیل) به ایرادات و اعتراضات مسیحیان نسبت به عقاید اسلامی و شبهات آنان نسبت به قرآن کریم پاسخ گفته و دفاعی جالب و مستدل از حریم مقدس اسلام به عمل آمده و با تبلیغات نادرست و مغرضانه برخی از کشیشان مسیحی مقابله ای مؤثر گردیده است. بدین سان، این کتاب را میتوان از کتب ارزشمند کلامی به شمار آورد.
این کتاب مشتمل بر رد اعتراضات و شبهاتی است که در دو کتاب منتشر شده از سوی مسیحیان، به ساحت مقدس اسلام وارد شده است: یکی کتابی است که کشیش جرجیس سایل انگلیسی متولد قرن 17 میلادی نوشته و شخصی با نام مستعار هاشم عربی ترجمه کرده و مقاله ای هم به آخر آن افزوده. کتاب دوم، کتابی است به نام «الهدایه» که مؤلف آن ناشناخته است؛ به قولی نوشته جمعی از مسیحیان است ولی در آخر کتاب نوشته شده «بنده فقیر گوید» و از این جمله بر می آید که نویسنده آن یک نفر است چون شیخ محمد جواد بلاغی، دو کتاب مذکور را بر خلاف آیین تحقیق و آداب گفتار و امانت در بیان یافته بر آن شده که به منظور خدمت به معارف و اثبات حقیقت و انتقاد از تقلب و خیانت، به پاره ای از خیانت ها و اشتباهات آن دو کتاب اشاره کند و ترجیح داده ضمن ارشاد به راه دین، حق و هدایت و ایمان خالص و عرفان حقیقی، نقاط ضعف آن دو کتاب را روشن نماید.
جلد دوم کتاب هنوز ترجمه نشده که امید است بعضی از اهل علم به ترجمه آن همت گمارند.

معرفی اجمالی نویسنده:
شیخ محمد جواد بلاغی فرزند شیخ حسن بن شیخ طالب... بلاغی نجفی، از علمای مشهور و فقیه اصولی، حکیم و محدث و از مجاهدین شیعه در قرن اخیر است. او در سال 1282 هـ ق در نجف اشرف متولد شد. مقدمات علوم را نزد علمای آنجا فرا گرفت و آنگاه در سال 1396 ق به کاظمین رفت، در آنجا با دختر سید موسی جزائری کاظمی ازدواج کرد. مجددا سال 1312 ق به نجف برگشت. اساتید او عبارت بودند از حاج آقا رضا همدانی، آخوند ملامحمد کاظم خراسانی، سیدمحمد هندی، شیخ محمد طه نجف. علوم عقلی را نیز در محضر میرزا علامه برغانی حائری و میرزا علی نقی برغانی حائری، تحصیل کرد. بلاغی سال 1326 ق به سامرا هجرت کرد و شاگرد میرزا محمد تقی شیرازی شد و ده سال آنجا کسب فیض کرد. چندین کتاب و رساله در آنجا تألیف و بعد در کاظمین ساکن شد. او در کنار استادش میرزای شیرازی با انگلیسی ها و استعمار و اشغال عراق، مبارزه کرد و بعد از دو سال به نجف (وطن خود) برگشت و در آنجا به تدریس و فتوی و تألیف و تصنیف مشغول شد. شیخ بلاغی در مدت اقامتش در کاظمین، توانست با تلاش زیاد با فضلای یهودی و نصرانی در بغداد دوستی و ارتباط برقرار کند و زبان عبری و ارمنی و انگلیسی و ادبیات آنها را بیاموزد و اطلاعات عمیقی از کتب آنها و مذاهبشان به دست آورد. از این رو، این عالم بزرگ، از معدود علمای معاصر اسلامی است که توانست در مقابل مسیحیان و یهودیان و مادیون و هجوم فرهنگی غرب و تبلیغات آنها، مقاومت کند و با قلم و زبان به رد شبهات آنان بپردازد و در نهایت توانست مجموعه ای از مباحث و احتجاجات علمی خود در رد یهود و نصارا فراهم، ولی از ذکر نام خودش بر مؤلفاتش ابا داشت. او مؤلفات نفیسی دارد که هر کدام در نوع خود کم نظیر و از مفاخر کتب شیعه است. شیخ جواد بلاغی سال 1352 ق، در سن 70 سالگی رحلت نمود و در حجره سوم جنوب غربی صحن حضرت امیرالمومنین (ع)، در نجف اشرف مدفون است.

ساختاربندی کتاب:
این کتاب به بخش هایی چند که عبارت از مقدمات و مقاصد و خاتمه است تقسیم و تنظیم شده است:
مقدمه اول: کتب عهدین و رموز قراردادی آنها در این کتاب...
مقدمه دوم: مدت وحی تورات و انجیل...
مقدمه سوم: اختلاف ترتیب کتب عهدین با وحی آنها
مقدمه چهارم: حالات پیامبران عهدین هنگام تبلیغ
مقدمه پنجم: پاره ای از روش های بنی اسرائیل در دیانت خود
مقدمه ششم: عهدین از درجه حجیت ساقط اند...
مقدمه هفتم: شروط برهان و جدل و اخبار آحاد
مقدمه هشتم: رسالت و عصمت پیامبر
مقدمه نهم: ادله اثبات رسالت و نبوت
مقدمه دهم: موانع رسالت و نبوت
مقدمه یازدهم: نظر و تحقیق در دعوی رسالت
مقدمه دوازدهم: سنخ در شریعت الهی
مقدمه سیزدهم: دفع اعتراصات بر قرآن کریم

Sources

شیخ محمد جواد بلاغی نجفی- اسلام آیین برگزیده

Keywords


0 Comments Send Print Ask about this article Add to favorites