این کتاب یکی از آثار و تألیفات آیت الله عبدالله جوادی آملی است. این کتاب در جهت تبیین و تحلیل و روشن کردن چراغ دین و سراج هدایت اسلام است. بدیهی است که شبهات و پرسش های روز نسبت به مقوله دین بسیار متفاوت از گذشته است خصوصا اینکه همه تجربیاتی که غرب از زمان رنسانس و تجددگرایی تاکنون در مبارزه با دین پیدا کرده، امروز در غالب شبهات دینی بومی شده و در افکار عمومی خصوصا جوانان ارزشمند و با طهارت جامعه ما راه پیدا کرده است لذا از این منظر این کتاب با توجه به وضعیت فکری و فرهنگی روز، در فصول هماهنگ و مترتب عرضه گردیده است. این کتاب برخی مباحث حوزه فلسفه دین را نیز بررسی کرده و پیش روی اهل مطالعه و تحقیق قرار می دهد.
زندگینامه (آیت الله عبدالله جوادی آملی)
آیت الله عبدالله جوادی آملی در سال 1312 هـ.ش در شهر آمل به دنیا آمد. پدر و جد ایشان از مبلغین اسلام و ارادتمندان به آستان ولایت بوده اند. آیت الله جوادی آملی پس از به پایان رساندن دوره ابتدایی در سال 1325 وارد حوزه علمیه آمل شد و تا سال 1329 در آن شهر به تحصیل علم پرداخت و پس از آن عازم حوزه علمیه مشهد شد ولی چون طلاب آنجا نسبت به علمای بزرگ مشهد تکریمی نداشتند، آنجا را ترک گفته و وارد حوزه علمیه تهران شد. ایشان با ورود به مدرسه مروی به خواندن رسائل و مکاسب اشتغال یافتند و پس از آن به فراگیری کفایة الاصول و علوم عقلی و نقلی پرداختند و پس از 5 سال عازم حوزه علمیه قم شدند و تاکنون در آنجا حضور داشتند. یکی از خدمات فرهنگی ایشان تأسیس موسسه تحقیقاتی و نشر اسراء در سال 1372 است. ایشان در مجلس خبرگان قانون اساسی و مجلس خبرگان رهبری در دوره های اول و دوم عضویت داشتند و همچنین یکی از اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بوده اند و هم اکنون امامت نماز جمعه شهر مقدس قم را بر عهده دارند. از اساتید و دوستان ایشان می توان به آیت الله عزیرالله طبرسی، میرزا مهدی محی الدین الهی قشمه ای، آیت الله بروجردی، امام خمینی (ره) و علامه سید محمد حسین طباطبایی و... اشاره کرد. ایشان آثار و تألیفات بسیاری دارند از جمله: تسنیم، تفسیر قرآن کریم، تفسیر موضوعی قرآن کریم، رحیق مختوم، اسرار الصلوة، صهبای حج، ولایت فقیه و...
ساختاربندی کتاب:
این کتاب شامل 6 فصل به شرح زیر است:
1- فصل اول: تعریف دین
2- فصل دوم: منشأ دین
3- فصل سوم: گوهر و صدف دین
4- فصل چهارم: زبان دین
5- فصل پنجم: عقل و دین
6- فصل ششم: پلورالیزم دینی
در انتهای کتاب فهرست تفصیلی، آیات، روایات، اشعار، اعلام، کتب و منابع نیز آورده شده است. این کتاب در سال 1381 توسط مرکز نشر اسراء در قم چاپ و منتشر گردیده است. تحقیق و تنظیم این کتاب بر عهده آقای محمدرضا مصطفی پور است.
کتاب دین شناسی عبدالله جوادی آملی شناخت دین اسلام عقل شبهه زندگینامه