جستجو

مشیت در آیات قرآن

مشیت در لغت به معنای اراده و خواستن است و به این معنی، مردم نیز دارای مشیت اند، خداوند در قرآن کریم فرموده: «إن هذه تذکرة فمن شاء اتخذ إلی ربه سبیلا؛ این هشدار و تذکری است، پس هرکس بخواهد راهی به سوی پروردگارش برمی گزیند!» (مزمل/ 19 و انسان/ 29)، یعنی انسان اگر بخواهد و اراده کند که راهی به سوی پروردگارش برگزیند با کمال آزادی و به اختیار خود بر آن قادر است، مانند این آیه، در سوره های (مدثر/ 55)، (عبس/ 12)، (تکویر/ 28)، (کهف/ 29) و غیر آنها آمده است. خداوند مشیت به معنای لغوی را به خود نسبت داده و فرموده:
1- «ألم تر إلی ربک کیف مدالظل و لو شاء لجعله ساکنا؛ آیا ندیدی چگونه پروردگارت سایه را گسترده ساخت؟ و اگر می خواست آن را ساکن قرار می داد» (فرقان/ 45).
2- «فاما الذین شقوا ففی النار لهم فیها زفیر و شهیق* خالدین فیها مادامت السموات و الارض إلا ماشاء ربک إن فعال لمایرید* و أما الذین سعدوا ففی الجنه خالدین فیها مادامت السموات و الارض إلا ماشاء ربک عطاء غیر مجذوذ؛ اما آنان که بدبخت شدند، در آتشند و برای آنان در آنجا زفیر و شهیق (ناله های بلند دم و باز دم است)* و تا آسمانها و زمین برپاست جاودانه در آن می مانند، مگر آنچه پروردگارت بخواهد که پروردگار تو هر چه را بخواهد انجام می دهد* و اما آنان که خوشبخت شدند، در بهشت اند و تا آسمانها و زمین برپاست جاودانه در آن می مانند، مگر آنچه پروردگارت بخواهد بخششی است پیوسته» (هود/ 108-106). همانند این دو آیه در سوره های (اسراء/ 86) و (فرقان/ 51) نیز آمده است. اما معنای آیات گذشته چنین است:
1- خدای سبحان در مورد اول فرمود: «ألم تر إلی ربک کیف مدالظل» آیا ندیدی خداوند چگونه -بعدازظهر- به تناسب نزدیکی خورشید به مغرب، سایه را به سوی مشرق گسترش داد تا آنگاه که غروب کرد به حد نهائی اش در شب رسانید و اگر می خواست سایه را همیشه ساکن قرار می داد، یعنی گسترش سایه و حرکت آن به مشیت و اراده الهی است و از خواست خدا بیرون نیست.
2- خداوند در مورد دوم فرمود: اهل جهنم برای همیشه در آتشند، و اهل بهشت برای همیشه در بهشت، و این با قدرت و مشیت خداوندی است و از خواست خدا بیرون نیست.

مشیت در اصطلاح قرآنی
هرگاه پس از واژه های رزق، هدایت، عذاب، رحمت و مشتقات آنها در قرآن کریم، بحث از مشیت خدا آمده، مقصود آن است که جریان رزق و روزی و هدایت و امثال آنها، بر اساس سنت هائی است که خداوند به مقتضای حکمت خویش مقرر داشته است، و سنت خداوندی در این امور تغییرناپذیر است و آنها از مصادیق این آیه شریفه اند که می فرماید: سنـه الله...و لن تجد لسنه تبدیلا؛ این سنت الهی است..... و در سنت الهی هیچ گونه تبدیلی نخواهی یافت! (احزاب/ 62 و فتح/ 23) چنانکه در سوره فاطر نیز می فرماید: «فلن تجد لسـنه الله تبدیلا و لن تجد لســنه الله تحویلا؛ هرگز در سنت خدا تبدیلی نخواهی یافت، و هرگز در سنت الهی تغییری نمی یابی!»

منابع

  • علامه سید مرتضی عسگری- عقاید اسلام در قرآن کریم- صفحه 483-485

کلید واژه ها

قرآن اراده انسان خدا صفات خدا سنت الهی تربیت

مطالب مرتبط

ملک خداوند ظهور حقیقت توحید در قیامت معنای قول ثابت در قرآن کریم عاقبت غفلت از یاد خدا آثار تقوا از منظر قرآن انواع شرک دلایل قرآن بر هدفدار بودن خلقت

اطلاعات بیشتر

آیاتی از قرآن درباره مشیت خدا در رزق و روزی مشیت خدا در هدایت و راهنمایی مشیت الهی در عذاب و رحمت

ابزار ها