جستجو

نکات مهم مقدمه اعلامیه حقوق بشر

این اعلامیه در 30 ماده تنظیم شده است. بگذریم از اینکه بعضی مسائل در برخی مواد مکرر شده و یا لااقل ذکر یک مطلب در یک ماده از ذکر مندرجات بعضی مواد دیگر بی نیاز کننده است و یا بعضی مواد اعلامیه به مواد مختلفی قابل تجزیه است.
نکات مهم مقدمه این اعلامیه که شایسته است مورد توجه قرار گیرد چند تا است:
1- بشر از یکنوع حیثیت و احترام و حقوق ذاتی غیر قابل انتقال برخوردار است.
2- حیثیت و احترام و حقوق ذاتی بشر، کلی و عمومی است، تمام افراد انسانی را در بر می گیرد، تبعیض بردار نیست، سفید و سیاه، بلند و کوتاه، زن و مرد یکسان از آن برخوردارند. همانطوری که در میان اعضای یک خانواده احدی نمی تواند گوهر خود را از سایر اعضا شریف تر و اصیل تر بداند، همه افراد بشر نیز که عضو یک خانواده بزرگتر و اعضاء یک پیکر می باشند از لحاظ شرافت متساویند، هیچکس نمی تواند خود را از فرد دیگر شریف تر بداند.
3- اساس آزادی و صلح و عدالت این است که همه افراد در عمق وجدان خود به این حقیقت حیثیت و احترام ذاتی همه انسان ها ایمان و اعتراف داشته باشند.
این اعلامیه می خواهد بگوید: منشاء کلیه ناراحتی هایی که افراد بشر برای یکدیگر به وجود می آورند کشف کرده است، منشاء بروز جنگ ها و ظلم ها و تجاوزها و اعمال وحشیانه افراد و اقوام نسبت به یکدیگر، عدم شناسایی حیثیت و احترام ذاتی انسان است. این عدم شناسایی از طرف عده ای، طرف مقابل را وادار به عصیان و طغیان می کند و از همین راه صلح و امنیت به خطر می افتد.
4- بالاترین آرزویی که همه در راه تحقق بخشیدن به آن باید بکوشند، ظهور دنیایی است که در آن آزادی عقیده و امنیت و رفاه مادی به طور کامل وجود داشته باشد، اختناق، ترس، فقر ریشه کن شده باشد. مواد سی گانه اعلامیه برای تحقق بخشیدن به این آرزو تنظیم شده است.
5- ایمان به حیثیت ذاتی انسان ها و احترام به حقوق غیر قابل سلب و انتقال آنها تدریجا به وسیله تعلیم و تربیت باید در همه افراد به وجود آید.

مبنای اعلامیه حقوق بشر
مقام و احترام انسان در اعلامیه حقوق بشر چون بر اساس احترام به انسانیت و آزادی و مساوات تنظیم شده و برای احیای حقوق بشر به وجود آمده مورد احترام و تکریم هر انسان با وجدانی است، ما مردم مشرق زمین از دیر زمان از ارزش و مقام و احترام انسان دم زده ایم. در دین مقدس اسلام چنان که در مقاله پیش گفتیم ، انسان، حقوق انسان، آزادی و مساوات آنها نهایت ارزش و احترام را دارد.
نویسندگان و تنظیم کنندگان این اعلامیه و همچنین فیلسوفانی که در حقیقت الهام دهنده نویسندگان این اعلامیه هستند مورد ستایش و تعظیم ما می باشند. ولی چون این اعلامیه یک متن فلسفی است، به دست بشر نوشته شده نه به دست فرشتگان، استنباط گروهی از افراد بشر است، هر فیلسوفی حق دارد آن را تجزیه و تحلیل کند و احیانا نقاط ضعفی که در آن می بیند تذکر دهد.
این اعلامیه خالی از نقاط ضعف نیست، ولی ما در این مقاله روی نقاط ضعف آن انگشت نمی گذاریم. روی نقطه قوت آن انگشت می گذاریم.
تکیه گاه این اعلامیه "مقام ذاتی انسان" است، شرافت و حیثیت ذاتی انسان است، از نظر این اعلامیه انسان به واسطه یک نوع کرامت و شرافت مخصوص به خود دارای یک سلسله حقوق و آزادی ها شده است که سایر جانداران به واسطه فاقد بودن آن حیثیت و شرافت و کرامت ذاتی از آن حقوق و آزادی ها بی بهره اند. نقطه قوت این اعلامیه همین است.

منابع

  • مرتضی مطهری- نظام حقوق زن در اسلام- صفحه 133-134

کلید واژه ها

حقوق بشر شناخت احترام آزادی انسان صلح عدل

مطالب مرتبط

مقاله استاد محمدتقی جعفری در سمینار حقوق بشر مانیل فرهنگ از دیدگاه دایرة المعارف حقوق بشر آزادی به عنوان بهترین رهاورد پیامبران رابطه دین و آزادی سیاسی نقش گفتگوهای میان ادیان در تأمین صلح و عدالت حقوق بشر در آیات قرآن آثار همزیستی مسالمت آمیز فرهنگ ها

اطلاعات بیشتر

ابزار ها