یاس در آتش

این کتاب یکی از آثار و تألیفات آیت الله جعفر سبحانی تبریزی است. این کتاب گرد آمده اعترافات تاریخ نگاران و حدیث پردازان اهل سنت است که بالاتفاق از یک واقعیت تلخ تاریخی پرده برداشته اند. آنان همگان بر این باورند که پس از رحلت رسول خدا (ص) جنایتی بزرگ بر اهل بیت او به ویژه حضرت فاطمه زهرا (س) رفت و لذا نتوانسته اند این حقیقت دردناک را منکر گردند. علیرغم اینک در عصر حاضر برخی کوشیده اند آن حادثه دردناک را افسانه و به دور از واقعیت جلوه دهند اما این کار گویای بی اطلاعی از تاریخ یا تعصب بی جهت بیش از اندازه آنان است. استاد جعفر سبحانی این مجموعه را در پاسخ به این گونه افراد به نحوی مطلوب، گویا و در عین حال با اختصار تدوین و به زیور طبع آراسته اند.

زندگینامه (آیت الله جعفر سبحانی تبریزی)
حضرت آیت الله جعفر سبحانی تبریزی در 28 شوال المکرم 1347 هـ.ق (20 فروردین 1308 ش) در تبریز در خانواده علم و تقوا و فضیلت دیده به جهان گشود. آیت الله حاج شیخ جعفر سبحانی پس از فراغت از تحصیلات ابتدایی در مکتب خانه مرحوم میرزا محمود فاضل به فراگیری متون ادب پارسی پرداخت و کتاب های گلستان و بوستان و تاریخ معجم و نصاب الصبیان و ابواب الجنان و... را فرا گرفت. در 14 سالگی رهسپار مدرسه علمیه طالبیه تبریز گردید. از اساتید ایشان می توان به آیت الله روح الله خمینی و حاج شیخ حسن نحوی و میرزا محمدعلی مدرس خیابانی صاحب ریحانة الادب و استاد علامه طباطبایی و... اشاره کرد. ایشان یکی از مدرسان دارالتبلیغ اسلامی قم به شمار می روند که در زمینه تاریخ ملل و کلام اسلامی تحقیق می کنند و همچنین وی موسس مرکز مطالعات کلام اسلامی (موسسه آموزشی و پژوهشی امام صادق (ع)) در قم (1359) است و یکی از اساتید برجسته حوزه علمیه قم است که در علم کلام سرآمد حوزه است. ایشان پس از درگذشت آیت الله شیخ جواد تبریزی و با استظهار به درخواست گروهی از مردم آذربایجان به صحنه مرجعیت وارد شد. از دیگر فعالیت های علمی و فرهنگی ایشان می توان به: تأسیس و نگارش دانشنامه کلام اسلامی، تأسیس مجله و مرکز تخصصی کلام اسلامی، تألیف کتب درسی دانشگاهی و حوزوی و عضویت در هیأت امنای دایرة المعارف اسلامی و.... اشاره کرد و از جمله آثار ایشان، الکتب الکلامیه و معجم المتکلمین، موسوعه طبقات الفقها، معجم التراث و الموسوعه الرجالیه، فروغ ابدیت، سیمای فرزانگان، آئین وهابیت و...

ساختاربندی کتاب:
در ابتدای کتاب بعد از مقدمه مباحثی به شرح زیر آمده است:
- حوادث دردناک پس از رحلت پیامبر (ص)
- علی، بیعت ابوسفیان را نمی پذیرد
- خطبه امیرالمومین پس از حوادث سقیفه
- ماجرای سقیفه
- عصمت حضرت زهرا در کلام پیامبر (ص) و... همچنین این کتاب شامل دو فصل به شرح زیر است:
1- فصل اول: تاریخ نگاران از هجوم و تهدیدات دستگاه خلافت به خانه فاطمه زهرا (س) سخن می گویند.
2- فصل دوم: ابوبکر نسبت به حمله به خانه فاطمه و گشودن در آن اعتراف و اظهار پیشمانی می کند.
3- در اسناد معتبر تاریخی.
این کتاب به زبان عربی با این عنوان: "الحجة الفراء علی شهادة الزهراء" نوشته شده است که توسط سید ابوالحسن عمرانی ترجمه گردیده است. این کتاب در سال 1381 توسط انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی در قم به چاپ رسیده است و همچنین توسط سید ابوالحسن عمران در شیراز به طبع رسیده است.


Sources :

  1. جعفر سبحانی تبریزی- یاس در آتش: شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) در آیینه اسناد تاریخی اهل سنت

https://tahoor.com/en/Article/PrintView/113392